В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Петролът изгуби 10% от стойността си за месец

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 30.01.2020

14:20 | 30 януари 2020
Обновен: 15:48 | 30 януари 2020
Магдалена Иванова. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria
Магдалена Иванова. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria

На заседанието на Федералния резерв вчера видяхме запазване на лихвените проценти спрямо пазарните очаквания. На последващата пресконференция управителят на Фед Джером Пауъл подчерта, че ще се върви и се върви към достигане на целта - инфлация от 2%. Беше потвърдено, че паричната политика ще подкрепи растежа на американската икономика. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Джером Пауъл даде заявка, че Федералният резерв вероятно ще се присъедини към централните банки, които се ангажират с темата на климатичните промени, посочи д-р Иванова. 

"Темата се отличи като по-различен акцент в изказването на Пауъл. Това е пореден сблъсък с президента на САЩ Доналд Тръмп, който изтегли Щатите от Парижкото споразумение за климата. Явно няма да има успокоение в отношенията между двамата", коментира тя.  

"Днес негативните настроения отново се завърнаха с пълна сила най-вече заради темата, която вълнува пазарите - разпространението на коронавируса в Китай", обясни д-р Иванова. 

По отношение на петрола за последния един месец Брент е поевтинял с 10% до под 60 долара за барел, дори след като САЩ убиха ключов ирански генерал и производството на петрол в Либия беше прекъснато след блокада на националните пристанища. 

"Има индикации, че заседанието на ОПЕК, планирано за март, може да бъде изтеглено за февруари, като има очаквания за удължаване на споразумението за ограничаване на доставките на петрол до юни", обясни още Иванова.

Повече по темата гледайте във видеото.