Коронавирусът изтри 1.5 трлн. долара от финансовите пазари

Акциите в целия свят регистрираха спад в цените си, като Азия е най-лошо представящият се регион

18:20 | 28 януари 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Коронавирусът изтри 1.5 трлн. долара от стойността на световните финансови пазари от 20 януари насам, съобщава Bloomberg. Като се има предвид, че борсите в Китай и Хонконг са затворени, това може и да не е чак толкова голяма сума.

Суровините се оказват най-силно засегнати, като индексът Bloomberg Commodity Spot Index регистрира спад от 4.5%. Междувременно активите убежища се представят добре, тъй като инвеститорите търсят безопасност. Bloomberg Dollar Spot пък регистрира ръст от 0.5%.

„Като гледам въздействието на САРС през 2002-2003 г., американските пазари на акции са паднали с около 10% преди да се възстановят“, коментира Питър Кислер, портфолио мениджър в North Asset Management.

Акции

Въпреки че китайските пазари остават затворени до 3 февруари, фючърсите върху индекса FTSE China A50 поевтиняха с над 10% от 20 януари насам. Акциите в целия свят регистрираха спад в цената си, като Азия е най-лошо представящият се регион.

Облигации

Инвеститорите се втурнаха към комфорта на американските държавни облигации. Пазарната стойност на дълга с отрицателна доходност нарасна в понеделник с 860 млрд. долара – най-много за един ден, откакто Bloomberg започна редовно да следи данните преди три години.

Стоки

Трейдърите разпродават петрол и някои метали от опасения, че вирусът ще намали търсенето в световен мащаб. Американският лек суров петрол WTI е поевтинял с около 9% от 20 януари насам, което му проправя пътя към най-големия месечен спад от май. Но златото успява да затвърди дългогодишната си репутация на актив убежище в трудни времена, търгувайки се близо до най-високото си ниво от повече от шест години.

Валути

Офшорният юан поевтиня до най-ниското си ниво за тази година. Японската йена, също възприемана като традиционен актив убежище при пазарни сътресения, докосна най-високото си нива от близо три седмици. Други активи убежища също поскъпнаха, като швейцарският франк се насочи към най-добрия си месец спрямо еврото от май.