Златото се доказва като актив убежище – поскъпна до най-високите си нива от 2013 г.

Петролът обаче се задържа на тримесечно дъно заради заплахата коронавирусът да се отрази на търсенето му

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Златото отново доказва репутацията си като ефективно убежище по време на различни предизвикателства за световната икономика, търгувайки се близо до най-високите си нива от повече от шест години заради нарастващото притеснение от ефекта от разпространението на коронавуруса в Китай, съобщава Bloomberg.

Tъй като броят на смъртните случаи в Китай надхвърли 100 и продължава да нараства, генералният директор на Световната здравна организация ще посети Пекин, за да оцени реакцията на вируса.

Златото вече е поскъпнало с над 4% от началото на 2020 г., докато акциите отчитат спад в цените си по целия свят. На фона на кризата с новия вирус във фокуса на пазарите е и срещата на Федералния резерв тази седмица.

Още по темата

„Разпродажбите, свързани със страховете от вируса, вероятно ще стимулира търсенето на злато в краткосрочен план“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp Financial Services.

Финансовите пазари в Китай ще останат затворени до понеделник, след като беше удължена почивката за Лунната нова година в опит да се ограничат пътуванията. Властите освен това са блокирали градове с общо население от 40 милиона души.

Около 10 часа сутринта българско време златото се търгува на ниво от 1583.60 долара за тройунция, след като в понеделник затвори сесията на ниво от 1582.06 долара за тройунция – най-високото му ниво от април 2013 г. Ръстовете при ценния метал във вторник обаче са ограничени заради засилването на долара, който се доближи до двумесечен връх в предишната сесия.  

Междувременно петролът се задържа на тримесечно дъно заради заплахата коронавирусът да се отрази на световната икономика и съответно да засегне търсенето на черно злато.

Петролът поевтиня с около 9% през четирите сесии до понеделник. Американският лек суров петрол е напът да регистрира най-голямото понижение в цената си на месечна база от май насам.

„В зависимост от това как се развива ситуацията в Китай, американският лек суров петрол може да поевтинее до 47-50 долара за барел, докато Брент може да отчете спад в цената си до 55 долара за барел“, заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Последни новини
Още от Новини от света