Опасенията от коронавируса помрачиха настроението на Wall Street

Пазарен коментар на Ритика Гупта, Bloomberg Ню Йорк, В развитие, 27.01.2020

20:16 | 27 януари 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Трейдърите днес масово се отдръпват от рисковите активи на фона на опасения за разпространението на китайския коронавирус. Трите основни индекса на щатската борса се понижават с по над 1%, като S&P 500 и Dow Jones отбелязват най-лошия си ден от октомври насам, а Nasdaq регистрира спад от 2%. Това каза пазарният анализатор Ритика Гупта, Bloomberg Ню Йорк, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Гупта отбеляза, че сред най-големите губещи на Wall Street днес са технологичните гиганти.

„Акциите на Apple поевтиняват с 3%, а тези на Alphabet, Microsoft и Amazon се обезценяват с по над 1.5%“.

Анализаторът допълни, че тази седмица предстои компаниите от сектора да представят отчетите си за четвъртото тримесечие, като първа от тях ще е Apple.

„Сред другите компании, засегнати от притесненията около епидемията, е Wynn Resorts - най-слабо представящото се дружество от индекса S&P 500 със спад в цените на книжата от над 8%“, каза Гупта. Тя поясни, че това се дължи и на решението на Bank of America да намали оценката на дружеството заради опасенията от вируса, тъй като Макао има голям принос към неговите приходи.

Акциите на Disney също поевтиняват, след като компанията трябваше да затвори Shanghai Disneyland park заради вируса, а от JP Morgan твърдят, че това може да повлияе на печалбите“, посочи анализаторът.

Тя коментира и търговията на петролните пазари, където лекият суров петрол WTI поевтинява до 3-месечно дъно.

Гледайте видео материал с целия коментар.