Citi: Брент може да поевтинее до 47 долара за барел през първото тримесечие

Банката намали прогнозите си за цените на борсово търгуваните стоки на фона на опасенията от коронавируса

12:22 | 3 февруари 2020

Citigroup намали прогнозите си за цените на борсово търгуваните стоки от петрола до медта и желязната руда, като посочи, че въздействието на коронавируса изглежда много по-сериозно, отколкото първоначално се смяташе, че ще е, съобщава Bloomberg.

Най-значителни са намаленията в очакванията на банката относно цените на петрола през първите три тримесечия на 2020 г. Citi също така понижи прогнозата си за цените на медта през първото тримесечие с почти една пета, като отбеляза, че епидемията „драстично променя“ китайките и глобални икономически перспективи.

Вирусът сериозно засегна перспективите пред китайската и глобалната икономика, заявиха от Citi. Графика: Bloomberg

Кредиторът намали очакванията си за цената на петрола сорт Брент от 69 до 54 долара за барел през първото тримесечие на 2020 г. Според банката световният бенчмарк може да поевтинее до 47 долара за барел, което би било най-слабото му представяне от над 2 години.

Търсенето на петрол от страна на най-големия вносител в света се свива с около 3 млн. барела на ден или около 20% от общото потребления според запознати източници. Коронавирусът може да се окаже най-големият шок за търсенето на петролните пазари след глобалната финансова криза от преди повече от десетилетие, като ОПЕК+ обмисля опцията за извънредна среща.

Citi сви прогнозата си за цената на петрола от 68 до 50 долара за барел през второто тримесечие и от 63 до 53 долара за следващите три месеца. Банката ревизира в посока нагоре очакванията си за четвъртото тримесечие на 2020 г., когато прогнозира цената на петрола да се повиши до 58 долара спрямо предходните очаквания за цена от 57 долара за барел.

Брент поевтиня с 13% от 20 януари насам, след като финансовите пазари за пръв път отчетоха мащаба на кризата в Китай. В понеделник сутринта Брент се търгува за около 56.5 долара за барел.

Намалението на очакванията подчертава нарастващата загриженост сред трейдърите относно търсенето в най-големия потребител на петрол в света и най-големия производител на метали на фона на крайните мерки, които китайското правителство предприе, за да спре разпространението на вируса. Citi намали и очакванията си за цената на медта от 6 хил. до 5 хил. долара за тон.

Citi намали прогнозите си за цените на борсово търгуваните стоки през 2020 г. Графика: Bloomberg

Пикът на въздействието от коронавируса върху цените на стоките ще е през първото тримесечие, смятат анализаторите на Citi. Те посочват, че въпреки това остава значителна несигурност, тъй като ситуацията все пак зависи от това до къде ще се разпространи вирусът и каква ще е продължителността на епидемията.