Коронавирусът натежава на японската икономика

Епидемията е предизвикателство за целта на премиера Шиндзо Абе да увеличи броя на туристите в страната до 40 млн. през 2020 г.

10:38 | 2 февруари 2020
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Разпространението на коронавируса ще засегне туристическия сектор на Япония и икономиката на страната, заяви ръководителят на Либералдемократическата партия Фумио Кишида, цитиран от Bloomberg.

“Определено (вирусът) ще има влияние върху икономиката”, заяви Кишида пред националната телевизия NHK в неделя, като отбеляза, че разпростванението му вече води до отлагането на множество пътувания, натежавайки на туризма на Япония.

Вирусът е предизвикателство за целта на премиера Шиндзо Абе да увеличи броя на чуждестранните посетители до 40 млн. през тази година, когато Токио е домакин на Олимпийските игри. Делът на китайските туристи в Япония през 2019 г. е бил 40% според данни на Bloomberg.

“В допълнение към заплахите от вируса има рискове за японката икономика - като излизането на Великобритания от Европейския съюз и напреженията в Близкия изток”, добави Кишида. По негови думи това изостря важността на прилагането на пакета стимули, изготвен през миналата година.

През декември Абе обяви пакет от стимули на обща стойност около 26 трлн. йени (240 млрд. долара), за да подкрепи растежа в икономиката на фона на спада на износа, природните бедствия и последствията от скорошното увеличение на данъка върху продажбите.