Най-лошият месец за медта от 2015 г. показва защо Китай е толкова важен

Всички ключови източни провинции в Китай удължават почивните дни заради вируса

16:36 | 1 февруари 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Медта отчете най-големия си месечен спад от 2015 г. насам след сериозни разпродажби, тъй като инвеститорите ценообразуват страховете за негативния ефект от коронавируса за китайската икономика, съобщава Bloomberg.

През януари медта загуби 9.8% от стойността си, отбелязвайки в петък 13-ти ден подред на загуби. Борсово-търгуваните стоки като цяло се търгуват на червена територия. Фючърсите върху петрола поевтиняха с 16% през миналия месец.

Инвеститорите бягат от суровините, тъй като ключови индустриални провинции в Китай удължиха почивните си дни след Лунната нова година, като по този предизвикаха опасения за рязък спад в търсенето. Най-голямата икономика в Азия формира половината от световното търсене на основни метали в сравнение с 19% по време на пандемията от САРС, сочат оценки на Bloomberg Intelligence.

Най-малко две трети от китайската икономика няма да функционират през следващата седмица, след като над десет провинции обявиха удължаване на почивните дни след Лунната нова година с повече от седмица, докато страната се опитва да спре разпространението на новия коронавирус, убил стотици и разболял хиляди.

Всички ключови източни провинции в Китай удължават почивните дни. Сред тях са Шанхай, където се намира най-голямото пристанище в страната и новопостроения завод на Tesla, както и провинция Дзянсу, където има производство на Nike. Провинция Хънан, където има голям завод на Foxconn, който прави iPhone-и също обяви удължаване на почивката.

В блокираните региони се извършва 90% от топенето на мед, 60% от производството на стомана и 40% от добива на въглища.

Провинция Хубей, където се намира засегнатият от вируса град Ухан и е част от индустрията на Китай, заяви, че почивните дни ще продължат поне до 14 февруари.

В петък медта поевтиня с 0.4% до 5667 долара за тон в Лондон, като спадът в цената му тази седмица достигна 6.1%.