Заради коронавируса: Китайската народна банка дава 174 млрд. долара на паричните пазари

Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността

12:23 | 2 февруари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Финансовите власти в Китай предприемат поредица от мерки, която цели да помогне на компаниите, банките и отделните граждани, засегнати от епидемията от коронавирус в страната.

Китайската народна банка ще предостави 1.2 трлн. юана (174 млрд. долара) на паричните пазари в понеделник, става ясно от съобщение на институцията от неделя. Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността, се посочва още в текста.

Съобщението последва общо обявление на министри и други финансови регулатори от събота, в което се обещава да бъдат използвани операции на отворените пазари, както и други средства, за да се гарантира, че междубанковата ликвидност е в състояние да поддържа паричните пазари стабилни.

Китайската народна банка ще предостави 174 млрд. долара на паричните пазари заради коронавируса  и посочва, че ще предостави 300 млрд. юана за преотдаване, за да подсигури повече парични средства за най-засегнатите компании. Банките също така са предупредени да не изтеглят заеми от фирми, особено по-малки, засегнати от вируса.

Повече по темата четете на Investor.bg.