В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

2019 г. беше интересна за автомобилната индустрия

Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, В развитие, 24.01.2020

19:39 | 24 януари 2020
Борислав Цаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борислав Цаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2019 г. беше много интересна в автомобилната индустрия. Включително и с това, че рецесията на практика продължава втора поредна година. Този процес на окрупняване на автомобилните производители започна да се случва доста по-бързо. Това каза Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Гиганти като германските конкуренти се обединиха в това да разработват заедно автономни автомобили, както и споделено ползване на автомобили, посочи той. 

"Пазарът се диктува от групировките. Намаляват се разходите, оптимизират се всички дейности, затова се правят такива сливания. И това води до растеж в световен мащаб. Неслучайно групата Volkswagen е на първо място", обясни Цаков. 

Той посочи и че най-продаваният автомобил е Toyota Corollla - от 1966 година са продадени над 50 млн. автомобила, произвежда се на всички континенти и се продава в над 170 страни. 

По думите му Китай е най-големият пазар за автомобили - продават се 20 млн. автомобила годишно, а общо в цял свят - 90 милиона автомобила. 

"В Китай икономиката буксува, забави растежа си, бяха спрени данъчните облекчения за електрическите автомобили и затова продажбата на такъв тип автомобили спадна", каза експертът. 

Той посочи, че General Motors е на първо място сред най-губещите концерни, а преди 10 години беше на първо място като производител. Сега е на четвърто място. 

"Българският пазар е малък, но на фона на световния спад на автомобилите, българският пазар е с ръст - малко над 2%. Над 42 000 нови автомобила са продадени. Тенденцията за SUV продължава да се запазва. 35% от всички продадени коли в България са такива модели". 

2200 са колите, които са на газ. Само 225 са електрифицираните коли, е статистиката за пазара у нас, която той даде. 

Прогнозата му е, че всички фактори, които сега влияят на спада, ще продължат. "Аз не виждам да се задмине резултатът от 2017 година", каза той.

Експертът посочи и че автомобилната индустрия е вторият най-голям консуматор на алуминий и стомана в световен мащаб.