Германия взима мерки за подкрепа на автомобилния сектор

Стотици хиляди работни места са изложени на риск заради трансформацията в индустрията

16:10 | 17 януари 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

При сложната трансформация на германската автомобилна индустрия, включваща стотици хиляди служители, работните места би трябвало да бъдат подсигурени и с помощта на държавата.Това стана ясно от срещата на върха на автомобилния бранш в Германия тази седмица, събрала на едно място директори, синдикати и работнически съвети, пише германското издание Die Zeit.

Планираните мерки са насочени към повишаване квалификацията на служителите при прехода от двигатели с вътрешно горене към електрически мотори и преминаване към работа на непълен работен ден. Политиците, синдикатите и бизнес асоциациите възнамеряват да работят заедно в тази посока.

Директорът на профсъюза IG Metall Йорг Хофман призова за бързи стъпки, за да се улесни преструктурирането на индустрията.

Вицепрезидентът на Федерацията на германските автомобилопроизводители VDA Арндт Кирхоф, от своя страна, говори за поддържане на конкурентоспособността на Германия. Не става въпрос за милиарди евро помощи, а за предприемане на правилни мерки.

Президентът на работодателската асоциация Gesamtmetall, Райнер Дюлгер, коментира, че фазата на метаморфоза в индустрията в условията на цифровизация и електромобилност се случва на фона на забавяне на икономиката. 

В становището на VDA, Gesamtmetall и IG Metall се посочва, че за обществото като цяло е от най-голям интерес да продължи да има конкурентна, иновативна и работоспособна автомобилна индустрия в Германия в бъдеще. Обезщетенията за непълен работен ден трябва да станат факт скоро. Компаниите трябва да могат да задържат служители въпреки временно по-слабите обеми на поръчки, става ясно от документа.

Автомобилната индустрия претърпява фундаментална промяна от двигатели с вътрешно горене към алтернативи като електрическите двигатели. Производителите и доставчиците трябва да инвестират милиарди, като в същото време са необходими по-малко на брой работни места за изграждането на електромобилите.

Производителите на автомобили в момента се сблъскват с намаляване на търсенето от страна на ключови пазари. До момента от това потърпевши са главно доставчиците. Работата на непълен работен ден и съкращаването на служители вече са факт на места. Според експертна комисия стотици хиляди работни места в германската индустрия могат да бъдат засегнати.