Производството на коли в Германия се свива до 23-годишно дъно

Спадът се дължи на по-слабото търсене от международните пазари

18:59 | 6 януари 2020
Производството на коли в Германия намалява. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Производството на коли в Германия намалява. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското производство на автомобили падна до най-ниското си ниво от почти четвърт век, тъй като най-голямата европейска икономика страда заради световната търговска война, предава Bloomberg.

Автомобилните производители, включително Volkswagen, BMW и Daimler, произведоха 4,66 милиона превозни средства в германските фабрики миналата година, най-малко от 1996 г. Германската асоциация на автомобилната индустрия, която публикува данните, съобщава и че намалението от 9% е резултат от по-слабото търсене от международните пазари.

Статутът на Германия като глобална производствена сила е изграден върху автомобилната индустрия, но опасенията за замърсяване - засилени от скандала с Volkswagen през 2015 г. за измама с дизелови емисии, търговските конфликти и забавящите се икономики се отразиха на търсенето. Daimler, Volkswagen и доставчикът на части Continental намаляват работните места, за да свият разходите.

В същото време индустрията трябва да харчи милиарди евро за разработване на по-чисти превозни средства и да навакса появата на услуги за споделени превози като тези на Uber Technologies, която има пазарна стойност, еквивалентна на Daimler.

Вътрешният пазар на автомобили в Германия нарасна с 5% миналата година, след като купувачите регистрираха 3,6 милиона нови автомобила, казва германската асоциация, като това е най-много от 2009 г. Въпреки това от там заявиха, че пазарът вероятно ще се свие тази година.

Страната затвърди наскоро придобитата си преднина над Норвегия като най-големия пазар на електрически превозни средства в Европа, след като миналата година продаде 63 281 електрически автомобила, сочат последните данни на федералното министерство на транспорта.