Недостигът на умения е най-голямият риск за бизнеса в Германия

След проведена анкета стана ясно, че германският бизнес е силно зависим от приток на чуждестранни специалисти

18:01 | 22 декември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дефицитът на квалифицирана работна ръка поставя бизнеса в Германия пред изключителни предизвикателства. Това стана ясно от проучване в рамките на Германската търговско-промишлена палата. 56% от анкетираните фирми посочват, че недостигът на специализирани умения са най-големият проблем пред бизнеса в страната. Една трета от компаниите са назначили кадри от чужбина - специалисти, както от държави от Европейския съюз, така и извън него, пише германското издание Die Zeit.

Недостигът на квалифицирани служители e сред основните теми, които обсъждат във Федералното канцлерство с представители на правителството, провинциите, бизнеса и синдикатите. Тогава преди всичко трябва да се дадат съвети за бързо прилагане на Закона за миграцията на квалифицираната работна сила, приет през лятото. Той влиза в сила от 1 март 2020 г. и има за цел да улесни достъпа на квалифицирани служители от държави извън ЕС до германския пазар на труда.

Канцлерът Ангела Меркел подчерта преди срещата, че Германия зависи от добре подготвени специалисти извън ЕС. „Екосистемата не може да бъде успешна без достатъчно обучени експерти", посочи още Меркел.

Президентът на Германското търговско-промишлена палата Ерик Швейцер потвърди резултатите от проучването и призова Законът за миграцията на квалифицираните кадри да бъде приложен по небюрократичен и ефективен начин.

Президентът на Асоциацията на германските търговски палати Ханс Петер Уолсзайфер отбеляза същото, че вижда „бързото и небюрократично“ прилагане на закона под формата на установяване на по-бързи визови процедури.

"В момента приемаме, че около четвърт милион висококвалифицирани работни места ще трябва да бъдат свободни, тъй като компаниите не могат да намерят достатъчно подходящи служители", описа той настоящото положение на много компании.

Според Федералната агенция по заетостта (BА) следва да има допълнителни споразумения за партньорство с други държави относно целенасочената миграция на квалифицирани работници към Германия.

"Федералната агенция ще сключи допълнителни партньорски споразумения с други страни за улесняване на миграцията на работна ръка към Германия, каквито вече имаме с Филипините или Мексико", заяви директорът на агенцията Детлеф Шийле пред вестник Rheinische Post. Основният акцент е набирането на специалисти за здравния сектор. Шийле отправи предупреждение, че недостигът на квалифицирани работници ще стане застрашителен в бъдеще. „Демографията сега е поразителна", уточнява той.

„Сложен лабиринт от регулации“

Германският министър на труда Хубертус Хайл (Германска социалдемократическа партия SPD) също вижда отговорност у компаниите. Наскоро той отправи апел към бизнес общността за формиране на стратегия за привличане на кадри.

"Стратегията следва да си насочи в посока проучване точно за кои сектори са необходими квалифицирани кадри", заяви още той. Само тогава правителство може да подкрепи това чрез бюрократични улеснения.

Политиците от партията на Зелените и Свободна демократическа партия изразиха ясни критики към закона. Това е "сложен регулаторен лабиринт с високи изисквания и много бюрократични препятствия", отсече лидерът на Зелената партия Катрин Гьоринг-Екард пред Агенция Франс прес. „Топло посрещане“ за чуждестранните специалисти изглежда различно. Гьоринг-Екард призова за "справедлив, модерен закон, който да подпомага малките и средните предприятия".

Експертът по пазара на труда от Свободната демократическа партия Йоханес Фогел изрази критика, че законът за миграцията за квалифицирани работници дори не е влязъл в сила. "Броят от 20 000 допълнителни квалифицирани работници, предвиден в закона, е нищожен", заяви Вогел пред медии.

В момента Германия предлага условия единствено за академици, които възнамеряват да имигрират. Това става ясно от съвместно проучване на фондация "Бертелсман" (Bertelsmann( и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Германия е само на 12-то място по атрактивност в сравнение с повече от 30 индустриални страни от ОИСР.