Тръмп: Надявам се да сключим споразумение с ЕС преди изборите през 2020 г.

Европейските лидери нямат друг избор, заяви американският президент от Давос

17:38 | 22 януари 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Simon Dawson
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Simon Dawson

Надявам се да сключим търговско споразумение с Европейския съюз (ЕС) преди президентските избори в САЩ през 2020 г., заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от The Wall Street Journal. Той добави, че има предвид крайна дата за сключването на сделката, но отказа да я обяви публично.

„Имам краен срок наум и той е наистина скоро“, посочи американският лидер.

По-рано Тръмп изрази увереност относно постигането на ново търговско споразумение между Вашингтон и Брюксел, като отбеляза, че европейските лидери нямат друг избор на фона на заплахите за мита върху вноса на автомобили от Европа.

В интервю за CNBC, излъчено в сряда, Тръмп отбеляза, че е провел "страхотен разговор" с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в кулоарите на Световния икономически форум.

В рамките на пресконференцията по-рано Тръмп заяви, че се е срещнал и с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо, като е обсъдил с него дългогодишното си недоволство от работата на организацията. "Роберто и аз имаме страхотни отношения и ще направим нещо, което според мен ще бъде много значително", каза той, без да посочи подробности.

Президентът заяви, че Азеведо планира посещение във Вашингтон през следващите седмици, за да обсъди реформирането на СТО. Присъединявайки се към американския лидер на пресконференцията, Азеведо посочи, че СТО наистина има нужди от реформи и е време те да бъдат направени.

По време на пресконференция от Световния икономически форум в Давос в сряда, малко преди заминаването си за САЩ, Тръмп се опита да насочи изцяло фокуса към икономиката на САЩ, проследявайки данни, които според него показват „безпрецедентния икономически успех на Америка“.

Темата обаче бързо се измести към процеса по импийчмънт, който привлича вниманието на Вашингтон и мнозина от вътрешния кръг на президента.

Тръмп заяви, че призоваването на свидетели в процеса ще зависи от Сената, като изрази опасения относно изслушването на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън.

„Предпочитам да извървя дългия път, предпочитам Болтън да даде показания, предпочитам много хора да дадат показания. Въпросът с Джон е, че това е проблем на националната сигурност“, коментира Тръмп, като добави, че Болтън знае какво мисли за лидерите.

Пресконференцията в сряда слага край на двудневната изява на Тръмп на срещата на върха в Давос, където той изнесе реч, в която похвали американската икономика и проведе лични срещи със световните лидери и изпълнителни директори.

На втория ден от икономическия форум в Давос Доналд Тръмп е закусил с представители на различни бизнеси при затворени врати. Тръмп е изтъкнал, че намаляването на данъците, дерегулацията и търговската сделка са неща, за които той се е погрижил да предостави на корпоративния сектор.