Тръмп от Давос: Климатичните активисти са паникьори

Съпредседателят на германската партия на Зелените Роберт Хабек каза, че речта на американския президент е най-лошата, която е чувал

17:49 | 21 януари 2020
Доналд Тръмп. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Доналд Тръмп. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп нарече защитниците на климата обречени, докато шведската активистка Грета Тунберг беше в публиката по време на икономическия форум в Давос, където устойчивостта е основна тема, съобщава BBC.

Тръмп призова за отхвърляне на прогнозите за апокалипсис и каза, че Америка ще защити икономиката си.

Междувременно Тунберг разкритикува политическите лидери, заявявайки: „ако не сте забелязали, светът гори“.

Проблемите на околната среда са на първо място в дневния ред на световните лидери по време на форума в швейцарския ски курорт.

Тръмп заяви, че е време за оптимизъм, а не за песимизъм, в реч, която засегна икономическите постижения на неговата администрация и енергийния бум в Америка.

„Тези паникьори винаги искат едно и също – абсолютна власт да доминират, трансформират и контролират всеки аспект на нашия живот“, каза още Тръмп, говорейки за активистите за климата.

По-късно през деня Грета Тунберг призова за спешни екологични действия, след като откри сесия на тема „Премахване на климатичния апокалипсис“.

Тя остро критикува политиците и бизнес лидерите за това, че дават „празни обещания“.

"Само самохвали, невежество, пренебрежение към всички, никакво възприемане на глобални проблеми. Това беше най-лошата реч, която съм чувал през живота си", коментира съпредседателят на германската партия на Зелените Роберт Хабек по повод изказването на Тръмп.

В рамките на първия ден на икономическия форум представители на бизнеса в Давос, казаха, че не могат да спясят планетата сами.