В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

TNBT: Следващата рецесия у нас ще бъде слаба

Галина Колев, старши икономист в Германски икономически институт, и Любомир Минчев, председател на Съвета на директорите на Telelink, В развитие, 17.10.2019

14:34 | 17 октомври 2019
Обновен: 07:38 | 2 юни 2020
Галина Колев, старши икономист в Германски икономически институт, и Любомир Минчев, председател на Съвета на директорите на Telelink. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпването на следваща рецесия е неизбежно. Очаква се обаче тя да е слаба у нас. Около това мнение се обединиха Галина Колев, старши икономист в Германски икономически институт, и Любомир Минчев, председател на Съвета на директорите на Telelink, в интервю за репортера Хюлия Айваз от конференцията на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing.

Според Минчев 2020 бъде година на икономически растеж у нас заради инвестициите, усвояването на европрограмите и възможността на икономиката все още е конкурентоспособна.

„Очакваме отново забързване на икономическия растеж в началото на 2020 г.“, посочи Колев, като добави, че това до голяма степен зависи от нивото на несигурността, за която съществена роля имат търговските спорове между САЩ и Китай.

Експертите коментираха и новината за постигнатото споразумение за Brexit между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания.

„В Германия, а и не само, множество фирми вече се подготвят за Brexit”, отбеляза Колев.

„Недостатъците и разходите, които ще са свързани с Brexit, вече променят мисленето на бизнеса и на различните фирми. Дали ще има сделка е от много голямо значение. От една страна тя води процеса една стъпка напред, от друга обаче намалява несигурността“.

Според нея забавянето на германската икономика може да бъде преодоляно у нас.

„Германия все още е една стабилна икономика с много ниска безработица, добре развиващ се сектор на услугите“.