Търговската несигурност надвисва над глобалния растеж въпреки споразумението между САЩ и Китай

Бизнесът отлага инвестиции, независимо от малките стъпки към примирие между двете най-големи икономики в света

16:14 | 14 октомври 2019
Снимка: Annabelle Marcovici/Bloomberg
Снимка: Annabelle Marcovici/Bloomberg

Малките стъпки в търговските спорове между Китай и САЩ от миналата седмица не изглеждат достатъчни да намалят несигурностите, които забавят глобалния икономически растеж, пише The Wall Street Journal.

Преговарящите се съгласиха да отменят новото увеличение на американските мита върху китайския внос, предвидено за тази седмица, но остана нерешено какво ще се случи с предвидените за декември допълнителни мита или наложените до момента от САЩ налози за около 360 млрд. долара върху китайския внос.  

Детайлите на споразумението, предвиждащи Китай да внесе селскостопански стоки от САЩ за 50 млрд. долара, са незначителни на фона на несъгласията по отношение на въпроси като нарушаването на интелектуалната собственост или китайските субсидии към местните фирми, които останаха нерешени.

Междувременно се отварят и нови фронтове в търговската война. САЩ планират да наложат мита върху някои европейски продукти през октомври, като потенциално решение за мита върху европейските автомобили може да влезе в сила от ноември.

“Една стъпка напред и две стъпки назад значат, че американския бизнес ще продължи да се сблъсква с бремето от митата и несигурността по отношение на веригите на доставка”, посочва Гари Шапиро, президент на Consumer Technology Association. “Американският бизнес процъфтява, когато може да предвиди времето и ресурсите си за иновации и глобална конкуренция, а не проверявайки в Twitter за новости по отношение на търговските политики”, добавя той.

Икономистите от години създават теории, че бизнесът реагира към несигурността, отлагайки инвестициите и новите назначения, като икономическите данни от последните месеци превръщат теориите им в реалност.

Новооткритите работни места в САЩ, след необичайните открити 7,6 млн. нови работни места през ноември 2018 г., намаляват през август тази година. Поръчките за индустриално оборудване спадат с 4% в месеците между септември 2018 г. и август тази година. Износът на стоки и услуги достигна върхови стойности през май 2018 г., като се свива с 2,6% през август 2019 г.

Мултинационалните компании, прекарали четвърт век в създаването на вериги на доставка, които да обхванат целия свят, все повече отлагат експанзиите си в опит да установят как променящата се търговска картина ще засегне разходите и печалбите им.  

В резултат американската икономика нарасна с 2% на годишна база в деветте месеца до юни, забавяйки се от 3-процентния ръст, който беше отчетен през предишните 9 месеца. Според анализатори това ще продължи. По данни на проучване на Wall Street Journal сред икономисти, проведено този месец, темповете на растеж ще се задържат на нива от под 2% през 12-те месеца до президентските избори следващата година.

“Ние имаме достатъчно съвкупни доказателства от множество източници как този вид несигурност възпрепятства инвестициите и в по-малка степен новите назначения”, посочва Стивън Дейвис, професор от Университета в Чикаго, който изследва влиянието от политическата несигурност върху икономическата активност.