САЩ и Китай сключиха частична сделка, но краят на търговската война не изглежда близо

Властите в Пекин не са готови на отстъпки за индустриалната си политика

13:52 | 13 октомври 2019
Обновен: 13:55 | 13 октомври 2019
Вицепремиерът на Китай Лиу Хе и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/BloombergAndrew Harrer/Bloomberg
Вицепремиерът на Китай Лиу Хе и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/BloombergAndrew Harrer/Bloomberg

Официалната реакция на Китай относно „първия етап“ от постигнатото в петък търговско споразуемние със САЩ беше предпазлива, но топла. Това показва, че китайското правителство има ограничени опции при преговорите с администрацията на президента Доналд Тръмп, ако иска да намали напрежението върху забавящата се икономика на Китай, съобщава Bloomberg.

Китай получи оскъдни облекчения от натиска от американски мита. В замяна Пекин поема ангажименти за валутата си и практиките за интелектуална собственост, както и за купуването на земеделски продукти.

Президентът на Китай Си Дзинпин се стреми да засили доверието във втората по големина икономика в света, докато се изправя пред предизвикателствата, свързани с протестите в Хонконг.

„Мини сделката е най-доброто, което можеше да очакваме и има дълъг път до цялостно решение“, коментира главният икономист в AMP Capital Investors Шейн Оливър. „Мерките подсказват за силния икономически натиск върху САЩ и Китай да приключат търговската война“, обяснява той.

Реакцията на Китай

Основната държавна медия в Китай не определи като „сделка“ развоя от срещите между вицепремиера Лиу Хе, финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин и търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Министерството на търговията в Китай съобщи в официална позиция, че двете страни са направили значителен прогрес по време на последните търговски преговори. Но в съобщението на министерството не се говори за сключена сделка. По-късно от министерството обявиха, че двете страни избягват ескалация на конфликта, но несигурността остава.

Данните за икономиката на Китай за третото тримесечие вероятно ще покажат продължаващата нужда на Пекин да прекрати търговската война с Вашингтон. Очакванията са, че ръстът на китайската икономика се е понижил до 6.1%. Това е най-слабият растеж за последните три десетилетия и няма да е достатъчен за изпълнението на поставените от Китайската комунистическа партия дългосрочни цели.

Очакват се и данни за забавена търговия през септември заради конфликта и спад на износа.

Перспективата за по-голяма сделка между двете икономики намалява, тъй като Китай не иска да прави отстъпки относно индустриалната си политика, за което настоява администрацията на Тръмп. САЩ са против държавната подкрепа на властите в Пекин за китайските компании, но под управлението на Си Дзинпин тази подкрепа само се засилва. Поради това изглежда малко вероятно Китай да направи ключови отстъпки в тази посока.