Споразумението между САЩ и Китай оставя множество въпросителни

Увеличението на китайски покупки на американски селскостопански продукти е най-голямата победа на Доналд Тръмп

10:20 | 12 октомври 2019
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

С частичното споразумение с Китай, което Доналд Тръмп обяви в петък, американският президент се завърна към режима на сключване на сделки след месеците на ескалации, пише Bloomberg.

Все още обаче остава въпросът струваше ли си икономическото забавяне от неговите войни с Китай и нарушаването на глобалните вериги на доставка на фона на подготовката му за президентските избори в САЩ през 2020 г.

Увеличението на китайски покупки на американски селскостопански продукти е най-голямата победа на Тръмп в обявеното в петък споразумение. То беше придружено от неуточнени ангажименти на Китай относно интелектуалната собственост и валутата, като ще бъде използвано да поправи донякъде щетите върху американското селско стопанство, след като размяната на мита започна преди повече от 18 месеца.

Споразумението ще успокои пазарите и ще намали страховете от рецесия в САЩ и глобалната икономика заради търговското напрежение, въпреки че Тръмп посочи в петък, че очаква той и китайския президент Си Дзинпин да подпишат финална сделка в Чили след месец.

“Няма нищо по-голямо от това, което правим с Китай”, заяви американския лидер пред репортери в петък. „Успяхме да се споразумеем относно интелектуалната собственост, финансовите услуги, както и да постигнем огромна сделка за фермерите – закупуване на земеделски стоки на стойност между 40 и 50 млрд. долара от страна на Китай“, добави още той.

В замяна американският президент отложи новото увеличение на митата за около 250 млрд. долара върху китайския внос, което трябваше да влезе в сила във вторник. 

Но дори и споразумението да остане непроменено от това, което Тръмп очерта в петък, то има далеч по-малък обхват от някогашните искания на американския президент, както и това, което беше на масата за преговори през май, когато разговорите се провалиха.

“Тази сделка трудно решава който и да е от основните източници на търговски и икономически спорове между двете страни”, посочи Есуар Прасад от университета "Корнел".