В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Икономиката на Германия излиза от кризата, но процесът ще отнеме време

Емил Калчев, главен икономист на ОББ и преподавател в НБУ, във "В развитие" 26.04.2024 г.

15:50 | 26 април 2024
Обновен: 16:07 | 26 април 2024
Автор: Георги Месробович

Прогнозите за икономиката на Германия се повишават, като това се дължи на добре представящия сектор на услуги, като все още очакванията за индустрията са песимистични. Оценката за бизнес климата в страната е добра, но все още е рано да се правят заключения, тъй като трябва да се изчакат повече добри новини и резултати, които най-вероятно ще дойдат, но няма да стане особено бързо. Също така положителните икономически показатели в Китай са добра новина за най-голямата икономика в Европа, тъй като двете страни имат засилен стокообмен помежду си, това коментира Емил Калчев, главен икономист на ОББ и преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Добрите нагласи за бизнес в Германия са знак за началото на възстановяването на икономиката в страната, като бизнесите там очакват подобрение на текущото представяне, каза Калчев. Оценката за бизнес климата е положителна, но не трябва да се правят прибързани изводи, тъй като трябва да се надгради доброто начало. Важно е да се подобри инвестиционния климат в Германия, тъй като икономиката би реагирала положително.

Добрите новини идват на база на развитието на сектора на услугите и строителството, но очакванията за индустрията все още са песимистични. Факторите, които поддържат германската икономика са инвестициите, потреблението и износа. Положителните икономически показатели в Китай са добра новина за най-голямата икономика в Европа, тъй като двете страни имат засилен стокообмен помежду си. Очакването за разхлабване на монетарната политика на ЕЦБ дава положителен сигнал, тъй като това би повлияло на инвестициите в еврозоната.

Автомобилната индустрия в Германия е притисната от Зеления преход, но се появяват очаквания, че ЕС ще омекне настъплението си в тази насока. Автомобилната индустрия в Европа се сблъсква и с голяма конкуренция от китайските производители на електромобили. Гостът смята, че европейските производители могат да се позиционират в сектора на по-високо качествените автомобили, като за това ще е нужна бърза модернизация.

Гостът обясни, че Германия е била първата страна работеща в посока екологизиране на икономиката си, за това бизнесите в страната са положително настроени за такива политики. Въпросът е този процес да става едновременно с останалите, за да не се стигне до това, някой да предлага дадена продукция на по-ниска цена, тъй като е произведена по-неекологичен начин.

Погледите са насочени към откриването на технология за съхраняване на енергия произведена от ВЕИ, тъй като сегашните методи не са достатъчно ефективни. Все още няма страна, която да е успяла да осигури цялото си потребление на енергия от ВЕИ. Германия се е насочила и към разработки около водорода и евентуалното му използване за автомобилите. Ако бъде направен пробив в тази насока това би улеснило прехода, тъй като няма да има нужда от подмяна на автомобилния парк.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.