Отбранителната индустрия спасява инженери от закъсали автопроизводители в Германия

От "Разпни го" до "Осанна": След нахлуването на Русия в Украйна преди две години производителите на оръжия преживяха обрат на съдбата и от "греховна индустрия" станаха спасители

18:00 | 20 април 2024
Автор: Лаура Алвиж
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP
  • Обучени да произвеждат бързо висококачествени продукти под натиск, бившите автомобилни производители притежават уменията, необходими за оформяне на индустрията в период на безпрецедентно разрастване

Автомобилните производители в Германия са в криза. Електрификацията и конкуренцията от Китай изхвърлят хиляди висококвалифицирани работници обратно на пазара на труда. За щастие, много от тях се насочват към сектор, който се нуждае от достатъчно бързо наемане: отбраната. 

След нахлуването на Русия в Украйна преди две години производителите на оръжия преживяха нещо като обрат на съдбата. Някога свързвани с подобни "греховни индустрии" като тютюнопроизводството и хазарта, сега тези компании се разглеждат като привлекателни потенциални работодатели - и особено ако помагат в борбата с войната в Украйна. 

Hensoldt, която произвежда сензори за противовъздушна отбрана от решаващо значение за прихващането на руски ракети в Украйна, е отбелязала приток на нови служители, главно инженери, идващи от автомобилните производители. "Ние се възползваме от проблемите в други индустрии, когато изграждаме нашата работна сила", каза бившият главен изпълнителен директор Томас Мюлер, който беше наследен от Оливер Доер през април. Компанията планира да наеме 700 нови служители в различните си подразделения през тази година.

Част от стремежа за привличане на повече работници е свързан с огромните предизвикателства, пред които е изправена Украйна. Според украинския президент Володимир Зеленски за всеки артилерийски снаряд, който страната има на склад, Русия разполага с десет. Въпреки че компаниите бързо увеличават обема си, Европейският съюз не е в състояние да произвежда оръжия или боеприпаси достатъчно бързо, за да отговори на търсенето по време на война.

Rheinmetall, най-големият германски производител на оръжия, очаква продажбите да надхвърлят 10 млрд. евро тази година, в сравнение със 7,2 млрд. евро през 2023 г. Тя планира да разшири годишното си производство на артилерийски снаряди до 700 000 снаряда до 2025 г., което е десетократно увеличение в сравнение с периода преди руската инвазия, и е наела около 4000 души в световен мащаб от началото на 2022 г. Заявките за работа само продължават да нарастват. 

Миналата година 108 000 души са кандидатствали за работа в компанията само в Германия, заяви главният изпълнителен директор Армин Папергер в разговора за целогодишните приходи на компанията през март. След като тази година вече са получени около 38 500 заявления, компанията е на път да надмине тези цифри.  

Defense
Rheinmetall започва да наема служители, за да въоръжи Европа

Производителят на скоростни кутии Renk отчита над два пъти повече кандидатури от 2021 г. насам, а през 2024 г. тези цифри ще се увеличат още повече, казва главният директор по човешките ресурси Бригите Шнакенбург. Качеството на кандидатурите също се е подобрило, допълва тя. "Получаваме много повече непоискани кандидатури от хора с отлични профили", каза тя.

Макар че Шнакенбур все още не наблюдава голям брой бивши автоработници, които да се присъединят към компанията, между съкращенията в автомобилните производители и подновената привлекателност на сектора за работниците, тя смята, че това може да се случи с времето. И чувството за мисия не е единствената причина, поради която квалифицираните работници са привлечени към отбраната: Според платформата за работа Stepstone заплатите са по-високи, отколкото в други области, като средното възнаграждение е около 68 000 евро преди облагане с данъци. "Хората намират сигурна работа тук, защото индустрията е в подем", казва Шнакенбург.

Наскоро Ренк назначи главен оперативен директор Емерих Шилер, който е прекарал повече от 25 години на ръководни позиции в Mercedes-Benz, включително като управляващ директор и ръководител на операциите на подразделението за спортни автомобили Mercedes-AMG. 

В новата си роля Шилер ще бъде натоварен със задачата да увеличи производството при увеличаване на обема на поръчките. "След десетилетия на затишие, производството в тази индустрия в момента не отговаря на съвременните индустриални стандарти", каза той. Обучени да произвеждат бързо висококачествени продукти под натиск, бившите автомобилни производители притежават уменията, необходими за оформяне на индустрията в период на безпрецедентно разрастване. "Логично е", каза Шилер, "да предадем това ноу-хау." 

Defense
Акциите на Rheinmetall поскъпнаха след руската инвазия

Тъй като войната в Украйна продължава вече трета година и не се очаква скоро да приключи, секторът вероятно все повече ще се разглежда като съществен за обществения интерес.

Макар че, според говорител на Хенсолдт, "през последните 30 години служителите в отбраната предпочитат да не казват публично къде работят", това вече не е така.

"Днес нашият сектор вече не е в мръсния ъгъл", казва Мюлер, бившият главен изпълнителен директор на Hensoldt.