Акциите в областта на отбраната са повече от убежище при рецесия

До сега акциите на отбранителните компании имаха стабилен, но не и звезден, ръст на продажбите - сега ситуацията се обръща

16:30 | 2 септември 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производителите на изтребители, бойни кораби и ракети обикновено са едно от най-добрите защитни убежища за инвеститорите, когато икономиките се разклащат. Този път геополитическите конфликти и напрежението ги превръщат в ключови компоненти и в нападателния арсенал, пише Томас Блек в Bloomberg Opinion. 

Обикновено, когато спад ерозира търсенето или някакъв екзогенен шок разтърси пазара, държавният бюджет на САЩ, и по-специално разходите за армията, са склонни да останат стабилни. Това прави акциите на компании като Lockheed Martin Corp., Northrop Grumman Corp. и други привлекателни, когато се увеличават опасенията от рецесия.

Съществуват и някои рискове, включително президент на САЩ, който поставя акцент върху социалните програми, а не върху отбраната. Това обикновено се балансира с течение на времето от администрация, която се стреми да изгради армията. Махалото никога не се отклонява твърде далеч от средните разходи за отбрана, които през последните три десетилетия са 3,8% от брутния вътрешен продукт на Съединените щати. Това осигурява на отбранителните компании стабилен, но обикновено не и звезден ръст на продажбите.

Това се променя с мащаби, които вероятно съответстват на внезапното нарастване през тази година на профила на геополитическия риск. Поръчките за оръжия се увеличават. На 25 август General Dynamics Corp. обяви, че ще достави 250 танка Abrams на Полша на обща стойност около 1,1 млрд. долара. През август Northrop Grumman получи договор за подсилване на американските системи за противоракетна отбрана, което може да донесе приходи от 3,3 млрд. долара. През юни Lockheed Martin получи поръчка на стойност 4,4 млрд. долара за доставка на 255 хеликоптера Black Hawk, включително опции, за американската и чуждестранната армия.

Държавите увеличават военните си разходи, докато наблюдават войната на Русия срещу Украйна. Още по-обезпокоителни са все по-близките отношения на китайския президент Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин, включително участието на китайски войски в съвместни учения, чийто домакин е Русия. Това само засилва безпокойството от неотдавнашната демонстрация на военна мощ от страна на Китай около и над Тайван, когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август.

Втурването на инвеститорите към акциите в отбранителната промишленост беше очевиден ход след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Всички акции са спечелили през тази година, макар и малко неравномерно. Чисто отбранителни компании като Northrop, Lockheed и Huntington Ingalls Industries Inc., която произвежда военни кораби, са нараснали с повече от 18% тази година. General Dynamics, която освен танкове и ядрени подводници произвежда и частни самолети, е нараснала с 11%, а Raytheon Technologies Corp., която продава реактивни двигатели на Boeing Co. и Airbus SE, както и за военни самолети, е отбелязала само 5% ръст.

Defense Stocks

Това са отлични резултати в сравнение със спада от 16% на индекса S&P 500 през тази година. Така че акциите вече не са евтини, но импулсът на поръчките за военна техника тепърва се засилва.

"Можете ясно да се убедите, че разходите за отбрана могат да бъдат неочаквано увеличени", казва Бил Стоун, който като главен инвестиционен директор участва в управлението на 18 млрд. долара в Glenview Trust Co. Стоун купи Lockheed, Raytheon и General Dynamics през 2021 г. като предпазна стратегия и държи на тях, тъй като приходите са на път да нараснат. "Те вече не са толкова привлекателни за покупка, но определено има възход".

Инвестирането в акции от отбранителния сектор може да бъде противоречиво. В края на краищата тези компании произвеждат продукти, които са предназначени да убиват хора или да разрушават сгради и мостове. Ако светът беше мирен, парите и трудът, необходими за създаването на оръжия, щяха да се класират като най-лошото разпределение на капитала. Тези инвестиции не увеличават производителността и не задоволяват нужди, които да подобрят живота на потребителите. Напротив, целта на оръжията, за които правителствата по света са похарчили 2 трилиона долара през 2020 г., е именно да унищожават производителността, активите и живота на хората.

Разбира се, планетата не е мирна. Така нареченият мирен дивидент след рухването на Берлинската стена и Съветския съюз вече избледнява в историята. Нациите и техните граждани могат да се почувстват уязвими, ако изостанат, докато други държави - някои с враждебно минало - се въоръжават. Лесно е да се разбере защо Полша иска да купи 250 танка " Abrams".

Въпреки това отбранителните компании напоследък се нареждат до енергийните компании в губещата страна на тенденцията за инвестиции в околната среда, социалната сфера и управлението. Паричните мениджъри, които бяха скептични по отношение на отбранителните компании, може би не бяха обмислили нещата докрай. Фебе Новакович, главен изпълнителен директор на General Dynamics, и Honeywell International Inc. главен изпълнителен директор, Дариус Адамчик, се противопоставиха на отрицателните оценки в ESG рейтингите на отбранителните компании като опасност за националната сигурност през 2021 г., много преди нахлуването на Русия в Украйна да направи очевидна тази реално политическа действителност. Адамчик заяви, че логичният завършек на движението ESG ще принуди правителствата да придобиват публично търгуваните производители на оръжия, за да гарантират, че те няма да излязат от бизнеса.

"Дали сме на път да национализираме всички отбранителни компании? Защото ако те станат неинвестируеми, тогава трябва да ги национализирате. Това е единственият път, който съществува", каза Адамчик по време на интервю през август 2021 г. в централата на Bloomberg в Ню Йорк.

Съмнително е, че сега инвеститорите биха искали да лишат Украйна от ракетните системи за висока мобилност с далечен обсег, произведени от Lockheed, или от Javelins - ракети, изстрелвани от рамо, които могат да свалят танк и които се произвеждат от съвместно предприятие на Raytheon и Lockheed.

Реалността е такава, че световните разходи за отбрана за двете десетилетия до 2020 г. (последната година, за която има налични данни) нарастват с 5 %. За този период разходите за отбрана на Китай са се увеличавали средно с 13 % годишно, а на Русия - средно с 11 %, въпреки че Путин достигна своя връх във военните разходи през 2013 г., точно преди срива на петролния пазар през 2014 г.  

Defense Stocks

Според бюджетите за 2020 г. САЩ все още харчат три пъти повече от Китай за военни цели. И двете страни увеличават разходите си през последните две години, а сега останалата част от света също се въоръжава. А САЩ може би имат още какво да направят, тъй като разходите са спаднали до 3,3 % от БВП през 2021 г., което е под средната стойност за последните три десетилетия.

В доклад, озаглавен "В новата Студена война", анализаторът на RBC Capital Markets Кен Хърбърт тази седмица инициира покритие на отбранителните компании, като заяви, че "повишените разходи за отбрана (с по-малка волатилност) ще оправдаят положителна преоценка на сектора". Докато войната на Русия в Украйна засилва търсенето, "постоянният риск от Китай ще подкрепи дългосрочните нагласи и финансирането на ръста".

Изводът е, че въпреки че компаниите от отбранителния сектор се представиха доста по-добре от S&P 500 през тази година, те не са близо до пълната оценка, тъй като неизпълнените поръчки за производство на оръжия нарастват. Наложително е инвеститорите да се съсредоточат не върху търсенето, а върху способността на всяка компания да работи ефективно. Докато не настъпи мир, ще има нужда от военна техника.