Шолц от Германия смята, че е нужна реформа на ЕС преди ново разширяване

Необходими са реформи и целта на ЕС е до лятото да се приеме "пътна карта за този важен процес". Ключова задача на следващата ЕК след изборите през юни ще е по-силната европейска отбранителна индустрия

12:30 | 7 април 2024
Автор: Андра Тиму, Ирина Вилку, Александър Кел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според германския канцлер лидерите на Европейския съюз трябва да се споразумеят за набор от реформи, преди да продължат с разширяването, което може да привлече към блока няколко страни от Западните Балкани, както и Украйна. 

"Укрепването на Европа като геополитически фактор означава и по-добро използване на един от най-силните инструменти на външната ни политика - политиката на разширяване", заяви Олаф Шолц по време на среща на Партията на европейските социалисти в Букурещ в събота. 

"ЕС с 32 или 35 членове не може да работи с правилата, изработени за по-малък съюз", каза Шолц. "Съгласихме се, че са необходими такива реформи и че целта ни е до лятото да приемем пътна карта за този важен процес."

Комисията на ЕС работи по план за политически реформи, след като се сблъска с критики, че съществуващите правила, които налагат единодушие при вземането на определени решения, забавят действията, например по ключовата подкрепа за Украйна. 

Противопоставянето на популистки лидери, включително на унгарския министър-председател Виктор Орбан, на увеличаването на финансовата помощ за разкъсваната от война страна предизвика разочарование през последните две години. 

В края на 2023 г. Съветът на ЕС се съгласи да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, а неотдавна предостави статут на кандидат за членство на Грузия. Босна и Херцеговина също започна преговори за членство след години на забавяне.  


Все повече държави искат да се присъединят към Европейския съюз 

Шолц заяви също така, че една от ключовите задачи на следващата Европейска комисия след изборите през юни ще бъде изграждането на по-силна европейска отбранителна индустрия като средство за възпиране на Русия и осигуряване на мира на континента.