Протестите и цените карат Европа да преработи Зелената си сделка

Репортаж, "В развитие", 05.04.2024 г.

17:25 | 5 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В края на 2019 г. ЕС постави началото на своята Зелена сделка. Идеята беше светът да бъде поведен към по-устойчиво бъдеще. След това дойдоха поредица от кризи, които доведоха до инфлация и затруднени вериги за доставки. Всичко това повиши цените на енергията и конкуренцията в дневния ред на ЕС. Това направи сделката все по-голяма политическо и икономическо предизвикателство.

Сега плановете преминават от политически среди в домовете на хората в Лисабон и Хелзинки. Новата реалност предполага, че европейските представители трябва да преосмислят някои неща, за да поддържат индустрията и да избегнат недоволството на гласоподавателите.

Потребителите са предпазливи към всичко, което може да оскъпи техния живот. Предприятията от своя страна се противопоставят на прекомерното регулиране. Скептично настроените към климата крайнодесни набират популярност в Европа. Още преди няколко месеци някои решения бяха смекчени, заради протеста на европейските земеделци. Те се противопоставят на зелените реформи, които засягат тяхната продукция.

Обръщането на курса не е опция, но Европа не може да прави грешки. Погрешните реформи ще накарат потребителите да платят трилиони, в също време дават предимство на Китай и САЩ. Очаква се приоритета на новия Европейски парламент да е повишаване на конкурентноспособността.

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ води до риск ЕС да загуби нови инвестиции в чисти технологии. В новия закон се включват 500 млрд. долара за зелени разходи и данъчни улеснения. Има дебат за това чий план е по-добър, но сякаш проектът на ЕС е по-сложен и разчитащ на регулации.

Идеята за Зелената сделка на Урсула фон дер Лайен беше, че колкото по-бързо се намалят емисиите и бъдат въведени зелени иновации, толкова по-голямо предимство ще има ЕС в новата икономика. Новите промени бяха уточнени след разгорещени дебати с различни държави в групата. Достигна се до правила за забрана на нови стандартни автомобили до 2035 г. и строги ограничения за замърсяването на компаниите.

Оправдаването на разходите за енергия е основният въпрос, който трябва да бъде решен. В исторически план енергията в Европа е била по-скъпа от тази в САЩ и Китай. Последните години обаче направиха разликата по -изразена, което намали конкурентноспособността. Европейските държави стават все по-отворени спрямо молбите на бизнеса. 1000 фирми призоваха за по-евтина енергия и по-малко бюрокрация.

Някои европейски държави вече изостават от целите си за 2030 година 

Европа вече изостава от предварително зададените планове за 2030 г. за намаляване на емисиите до 55%. Решена е обаче да изпълни идеята за 90 процента до 2040 г. Повечето решения за 2030 г. все още не са започнали да се изпълняват. Протестите на фермерите показват, колко ще е трудно на ЕС да се придържа към договореното. ЕС вече задели милиарди евро в подкрепа на най-уязвимите и за стимулиране на компаниите за инвестиране в нисковъглероден преход.

В момента тече разработването на нови механизми за привличане на инвестиции. ЕС смята, че изпълняването на плановете до 2040 г. ще са нужни 1.5 трлн. евро всяка година между 2031 и 2040 г.