България и Румъния влизат в Шенген, но търговията все още ще губи милиони евро

Румъния и България се присъединяват към Шенгенското пространство на ЕС на 31 март, но не и за пътните маршрути, които са жизнената сила на тяхната търговия

14:04 | 30 март 2024
Автор: Ирина Вилку, Андра Тиму, Слав Оков
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Марката Dacia на Renault SA е известна с това, че е достъпна кола, но малко шофьори в Европа може да си дадат сметка за времето и разходите, необходими на техните превозни средства, за да бъдат произведени от завода в Румъния.

Камионите, доставящи хечбековете, трябва да чакат от няколко часа до няколко дни на километрични опашки по границата с Унгария, за да влязат в Шенгенското пространство на Европейския съюз, безмитната зона, която обхваща по-голямата част от блока, но не и Румъния или България.

След години на преговори двете черноморски държави ще получат отстъпка на 31 март: те ще се присъединят към Шенген за въздушни и морски пътувания. Но сухопътната граница ще остане поради съпротивата в ЕС, предимно от Австрия. Опашките може да изглеждат различно за туристи на летищата, но не и за камиони на контролно-пропускателните пунктове, преминаващи в Унгария.

Проблемът е, че влизането в зоната за свободно пътуване вече е затънало в политически спорове. Австрия казва, че се страхува от повече нелегална миграция, точно когато избирателите в Западна Европа все повече приемат крайнодесните партии преди изборите за ЕС. Румънската автомобилна индустрия, която включва Renault, Ford и стотици доставчици на части, казва, че изключването ѝ струва 60 милиона евро годишно.

„Това частично навлизане няма да помогне на автомобилната индустрия, защото големият проблем е сухопътната граница“, каза Адриан Санду, един от лидерите на Асоциацията на автомобилните производители в Румъния. „Нашата индустрия губи около 180 000 евро на ден поради допълнителните логистични разходи. Това оказва влияние върху нашата верига за доставки и нашата конкурентоспособност. Нито една от страните в Шенгенското пространство няма този проблем."

Присъединяването към Шенген е основен принцип на членството в ЕС заедно с подписването за евентуално приемане на еврото. Това беше мисия за Румъния и България, откакто се присъединиха към блока през 2007 г., три години след други източноевропейски нации. Европейската комисия казва, че отговарят на всички технически критерии.

По време на посещение в Румъния в началото на март за среща на европейски лидери, австрийският канцлер Карл Нехамер беше посрещнат с билбордове из Букурещ, иронично заявяващи „Шенген е тук!“ Нехамер отговори, като повтори противопоставянето си срещу пълното присъединяване на Румъния и България към зоната в скоро време.

Да останеш извън Шенген, който включва 23 от 27-те членки на ЕС, струва между 2% и 5% от брутния вътрешен продукт, каза в интервю българският финансов министър Асен Василев, повтаряйки подобни цифри за Румъния.

Нещо повече, ситуацията на границата се влоши, откакто двете страни станаха основен маршрут за транзит на украинско зърно след инвазията на Русия през февруари 2022 г. В момента ЕС разглежда възможността за разширяване на достъпа на Украйна до единния пазар за селскостопански продукти.

Страните разчитат в голяма степен на пътищата както за внос, така и за износ. Пълното влизане в Шенген ще спести на румънските транспортни компании около 100 милиона евро годишно, според данни на Европейската комисия. Оценка на Камарата на българските автомобилни превозвачи изчислява пропуснатите ползи от оставане извън Шенген по суша на 200 милиона евро годишно.

„Километричните опашки и трудното преминаване на границата спъват нашия бизнес и нашите страни и това е сериозен проблем и за Европа“, каза през ноември българският министър на икономиката Богдан Богданов на среща с румънския си колега на границата между две страни.

Българите, по-специално, са все по-разочаровани от това как ЕС се справи с процеса на влизане на страната им в Шенген, също и поради дезинформацията за потоците от бежанци.

Австрия настоява за по-добър граничен контрол по суша и иска София и Букурещ да приемат мигранти от Афганистан и Сирия, които достигат до балканските страни. В отговор Румъния и България заявяват, че не са основната входна точка за големи мигрантски потоци.

„Ще направим всичко необходимо, за да убедим всички членове на ЕС, че имаме право да бъдем част от Шенген“, каза лидерът на управляващата Либерална партия в Румъния Николае Чука, който е част от същата европейска политическа група като австрийския канцлер. „Времето е пари и никой не иска да губи пари в чакане по граничните контролно-пропускателни пунктове.“