ЕС планира да подсигури достъпа до критични материали за отбранителния сектор

Едно от основните искания на индустрията е да се добави предсказуемост към разходите за отбрана чрез дългосрочни правителствени договори

14:14 | 14 март 2024
Автор: Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз обсъжда начини за приоритизиране на достъпа до критични материали за отбранителната индустрия по време на криза и за подобряване на предсказуемостта при сключването на договори, за да подпомогне укрепването на сектора.

Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет, планира да използва срещата на върха на лидерите на ЕС следващата седмица, за да изрази опасенията, изразени от отбранителната индустрия, според служител на ЕС, запознат с плановете. Те включват създаване на механизъм за приоритизиране на отбранителната индустрия, когато се конкурира с граждански стоки, ако има недостиг на материали и осигуряване на дългосрочни договори за отбранителните компании.

ЕС се опитва да изгради своите отбранителни способности след нахлуването на Русия в Украйна и след години на недостатъчно финансиране от страна на държавите-членки. Войната между Израел и въоръжената групировка "Хамас", както и възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом, добавят спешност към усилията на блока да засили своята автономия в отбраната.

Мишел се срещна с представители на големи отбранителни фирми в понеделник. Около 10 ръководители на компании присъстваха на срещата, включително изпълнителните директори на Rheinmetall AG, Airbus SE, Milrem Robotics, Nammo AS, Nexter, Naviris и президента на Saab AB. Шефът на индустрията на ЕС Тиери Бретон и главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана също взеха участие в срещата.

Едно от основните искания на индустрията беше да се добави предсказуемост към разходите за отбрана чрез дългосрочни правителствени договори, ход, според тях, ще подобри производствения капацитет и готовност, според хора, запознати с дискусиите, които говориха при условие за анонимност.

Освен това компаниите са загрижени за достъпа до суровини, критични минерали и други химикали, които са от съществено значение за производството, казаха лицата. Те считат, че трябва да има механизъм за осигуряване на достъп до тези материали, като се има предвид, че в момента гражданският сектор е приоритетен, когато има затруднения.

Достъпът до критични материали се превърна в сериозен проблем за ЕС след пандемията. Освен това официални лица се опасяват, че Китай може да използва за натиск господството си върху някои ключови ресурси. Този достъп стана още по-наложителен на фона на глобалната конкуренция за ускоряване на развитието на чисти и цифрови технологии.

По време на дискусията участниците говориха и за важната роля, която Европейската инвестиционна банка ще играе за стимулиране на инвестициите в отбранителната индустрия.

Кредиторът на ЕС преговаря за разширяване на определението за стоки с двойна употреба, за да улесни повече финансиране за фирмите, включително инвестиране във военни компании, които произвеждат отбранителни продукти и финансиране на военна инфраструктура, която не е предназначена изключително за военни цели, съобщи Bloomberg по-рано.

Участниците също призоваха за по-добро сътрудничество и повече взаимодействие между правителствата и компаниите, с адекватно финансиране, гъвкавост в регулирането, намаляване на бюрокрацията или промяна в  различните национални стандарти, казаха лицата.