Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българската отбранителна индустрия се развива напук на държавата

Инж. Петър Георгиев, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" и изп. директор на "Самел-90", в "Бизнес старт", 22.09.2023 г.

13:12 | 22 септември 2023
Обновен: 14:21 | 22 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Българската отбранителна индустрия има място в света като производител на специална продукция и това се дължи на малкото фирми, които успяхме да се запазим. Не усещаме зад нас да застава нито министерство, нито държавата, а сега се отваря възможност да се направи скок в нашия военно-промишлен комплекс. Нужна е смелост. Да, ние не произвеждаме близалки, а отбранителни стоки и сега е момента да ги продаваме. И политическата ситуация усложни директния износ за Украйна. Ние сами не защитаваме българските интереси. Това каза инж. Петър Георгиев, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" и изп. директор на "Самел-90", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Това, което EDGE Group предлага, е България да изплаща през следващите 12 години средствата, нужни за предоставяне на 150 високооборудвани, съвременни машини за превъоръжаване на сухопътни войски, каза инж. Георгиев. "Такова нещо до сега не се е случвало. Най-фрапиращото от последните дни е, че продължаваме да говорим за закупуване на стари машини" от САЩ (бронирани машини Striker), като никой не е чувал за условията на сделката - начин на плащане и финансиране.

"Условията, които предлага фирма EDGE Group на България, не само тези 150 машини, а и при посещенията си в нашите фирми (ВМЗ "Сопот" и др) са подписани меморандуми за сътрудничество с тази огромна фирма. Това ще бъде в интерес, както на тези фирми, така и на българската държава, ако такова сътрудничество се случи". 

Българската отбранителна индустрия има място в света като производител на специална продукция и това се дължи на малкото фирми, които успяхме да се запазим, подчерта гостът. По думите му в СБОИ (Сдружение на българската отбранителна индустрия) има около 14 фирми, които "живеем и се издържаме изцяло благодарение на износа извън България".

"През 1990 и 1991-1992 година натискът беше огромен да се затрие това производство и че страната трябва да е селскостопанска държава. Но идва момент, когато ясно се вижда, че в оръжейната индустрия всичко е циклично - има възход и падения". 

При сътрудничеството с компанията EDGE Group от ОАЕ с български предприятия се предвижда размяна на ноу-хау, като не само нашите компании ще имат достъп до нови знания, но и ще предоставят свой опит, което е "абсолютен скок на нашата отбранителна индустрия", сподели събеседникът. "Не усещаме зад нас да застава нито министерство, нито държавата, а сега се отваря възможност да се направи скок в нашия военно-промишлен комплекс".

"Златните години на българската отбранителна индустрия е времето на войната между Иран и Ирак и сега, като че това се връща. Това показва, че българската отбранителна индустрия е на едно високо място, че има място в света, като производител на специална продукция". 

Тъй като българската армия не прави поръчки на българския военно-промишлен комплекс, единственият начин той да продължава да съществува е да продава продукцията си навън, като в момента се търсят снаряди, патрони, мини, минохвъргачки, каза още Георгиев. "Лошото е, че търсим реализация по най-заобикалящите пътища" и вместо да печелим ние, нашата стока се купува например от САЩ и от държавите в Западна Европа и след това се предоставя на други държави, добави гостът. "Нужна е смелост. Да, ние не произвеждаме близалки, а отбранителни стоки и сега е момента да ги продаваме". 

На въпроса дали войната в Украйна е променила дългосрочните и средносрочните перспективи на българската отбранителна индустрия инж. Петър Георгиев каза, че за жалост "пак ние, фирмите, сме водещи в това направление".

"Всичко това трябваше да дойде от Министерството на отбраната. Да видим какви са перспективите и от какво има нужда българската армия".

Събеседникът разкри, че среща е била организирана съвсем наскоро между представители на бизнеса и министерството на отбраната, но веднага след нея е обявено, че закупуването на 180 стари бойни машини, произведени през 90-те години на миналия век, е вече на финален етап на преговори. При съвместна среща между министерството и компанията EDGE Group българските държавни служители директно са заявили, че не желаят насрещна оферта за доставка на подобна, но съвременна и модерна военна техника, за да се съпоставят технически параметри, цена и качество, което по думите на госта е необяснимо и не съответства на българския национален интерес.     

Що се отнася до европейските фондове аз отбрана и средствата, които се отпускат по тази линия, гостът бе категоричен, че те не достигат по никакъв начин до българския военно-промишлен комплекс.

"За да стигнат тези пари до нашите фирми, до България, се изисква страхотно съдействие на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и фирмите от отбранителния комплекс, а такова нещо нямаме. Всичко го правим сами, на мускули". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.