Германия настоява САЩ да изпратят на Киев още една противовъздушна система Patriot

Шолц засилва усилията за изпращане на повече противовъздушни системи Patriot и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна, тъй като разкъсваната от войната страна претърпява все повече нападения

16:00 | 23 април 2024
Автор: Алберто Нардели,Майкъл Найнабер,Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според хора запознати с тематиката правителството на канцлера на Германия Олаф Шолц настоява САЩ да доставят на Украйна поне още една противовъздушна система Patriot, за да се преодолее недостигът на средства за противовъздушна отбрана, тъй като Русия засилва атаките си.

Опитите на Берлин за оказване на натиск върху трансатлантическия си съюзник са част от координирани усилия да накара партньорите от НАТО и Европейския съюз да увеличат помощта за Украйна в областта на противовъздушната отбрана, заявиха лицата. Също така Германия ще продължи да оказва натиск и върху европейските си съюзници, включително Франция и Италия, за да прецени какво са в състояние да предоставят.

Желанието на Германия за засилване помощта за Украйна е обрат в поведението на Шолц, чието правителство често е критикувано за забавяне на доставките на оръжие след руската инвазия. Германският лидер продължава да се противопоставя на изпращането на ракети с по-дълъг обсег Taurus на украинската страна с аргумента, че подобни доставки рискуват да направят страната участник във войната.

От друга страна, Шолц засилва усилията за изпращане на повече противовъздушни системи Patriot и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна, тъй като разкъсваната от войната страна претърпява все повече нападения, които унищожиха част от енергийната ѝ инфраструктура и градските центрове. Миналата седмица канцлерът заяви, че Германия ще изпрати трета батарея Patriot и че скоро ще последват още шест - от други държави-членки на ЕС.

Три противовъздушни системи Patriot формират една четвърт от арсенала на германската армия, което е по-голямо съотношение от това на САЩ. Други оръжия, които са част от призива на Берлин, са системите земя-въздух Samp/T, ракетите NASAMS и Hawk, системите Iris-T, както части и финансиране за тяхната поддръжка.

По-рано този месец Киев поиска от съюзниците си още седем системи Patriot, но досега е получил само официално обещание от страна на Германия. С това системите Patriot, предоставени от Германия, ще станат три.

Ракетни и безпилотни системи
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек посочи "изключително големия брой безпилотни самолети и ракети", насочени към Украйна, и определи противовъздушната отбрана като най-належащата нужда на украинските сили.

"Ако САЩ изпратят системи Patriot, това би помогнало изключително много", заяви Хабек в понеделник в интервю на радио Deutschlandfunk.

Говорителите на Съвета за национална сигурност на Белия дом не отговориха веднага на искане за коментар.

Украински длъжностни лица приветстваха приемането на пакет за военна и икономическа помощ в размер на 61 млрд. долара в Камарата на представителите на САЩ, който бе отлаган в продължение на шест месеца поради съпротивата на републиканците. Междувременно силите на Киев изпитват болезнен недостиг на боеприпаси и жива сила, тъй като Кремъл се възползва от уязвимостта на Украйна.

Вторият по големина град в Украйна, Харков, е подложен на продължителни ракетни и безпилотни бомбардировки, които са приемани от украински и западни длъжностни лица като опит на Русия да принуди хората в града да се евакуират.

С нарастването на атаките украинският президент Володимир Зеленски все по-често призовава за засилване на военната помощ в областта на противовъздушната отбрана. Зеленски обяви това за основен приоритет след приемането на пакета в САЩ през уикенда.

"Ще имаме шанс за победа, ако Украйна наистина получи противовъздушната система, от която толкова много се нуждаем, от която толкова много се нуждаят хиляди войници", заяви Зеленски в неделя в предаването Meet the press на NBC.

Част от оборудването в рамките на американския пакет, който вероятно ще включва армейски тактически ракетни системи с по-дълъг обсег на действие (ATACMS) може да бъде на път до края на седмицата, заяви демократът Марк Уорнър, председател на комисията в Сената по разузнаването, в предаването Face the Nation по CBS.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън информира Зеленски, че администрацията му ще предприеме бързи действия за доставяне на помощта за сигурност, ако Сенатът гласува тази седмица за одобряване на пакета. По време на разговор с лидера на Украйна Байдън каза, че САЩ се стремят бързо да изпратят военната помощ, според изявление на Белия дом.

Шолц не за първи път се опитва да окаже натиск върху Байдън. Миналата година канцлерът постави условие, че ще изпрати танкове Leopard 2, ако Вашингтон достави на украинската страна танкове Abrams. След първоначална съпротива американската администрация се съгласи да достави танковете.

Също така представители на НАТО са в контакт с производителите, за да обсъдят начини за ускоряване на доставките и увеличаване на производството на прехващачи, каза друг човек, запознат с темата. Съюзниците също така проучват възможността за повторно сертифициране на стари ракети Patriot или с такива с изтичащ срок на годност, както и възможността за повторно използване на батареи, които в момента се използват за обучение.