Beacon Global Strategies: Помощта за Украйна е навреме

Майкъл Алън, управляващ директор и партньор на Beacon Global Strategies

12:30 | 22 април 2024
Обновен: 23:01 | 22 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Да започнем с Украйна. Администрацията ни каза, че прозорецът се затваря в края на миналата година. Колко възможности имаме за промяна на курса на този закон?

Помощта ще стигне точно навреме, както можем да видим от всички репортажи от Украйна. Руснаците започнаха да напредват отново. Спечелили са битки и са превзели села в източна Украйна. Военновременната им икономика е набрала скорост. Армията им сега е по-голяма отколкото в началото на войната. Руснаците се подготвят за по-дълга кампания и ние оказваме подкрепа точно навреме. Европа се активизира точно навреме, за да подкрепи Украйна и се надяваме да превърнем това в една по-честна борба.

Въпросът е, дали се активираме точно навреме, за да позволим на Украйна да удържи фронта или да помогнем на Украйна да завоюва победи срещу Русия? Защото има разлика.

Смятам, че това ще се повдигне духа на Украйна, която е напоследък е малко паднал. Ще има незабавна психологическа полза от това, че САЩ отново са на линия и пишат чекове на тяхно име. Това ще помогнете с оборудването в средносрочен план, за седмици и месеци. Ще бъде от помощ. Все още мисля, че дългосрочната динамиката е благоприятна за Украйна да постигне повече напредък и и изтласка Русия назад, но трябва да наберат скорост, подготвени са за това усилие. Ще трябва да има повече обучения на НАТО. Но вашите зрители трябва да знаят, че това ще продължи години. Тази кампания няма да приключи скоро.

Говорихме по-рано с Европейски комисар по търговията Валдес Домбровскис относно помощта за Украйна. Ето какво ни каза:

"Очакваме на утрешното гласуване подкрепата за Украйна да бъде одобрена, тъй като в последния месец всъщност ситуацията в Украйна се влошава поради липсата на военна подкрепа. Виждаме го предимно на фронтовата линия и при ежедневните обстрели на Украински градове, жилищни райони и критична инфраструктура. Така че тази подкрепа е много необходима."