В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Mercedes Benz измести Tesla като най-ценнен автомобилен бранд в света

Репортаж, "В развитие" 23.02.2024 г.

18:25 | 23 февруари 2024
Обновен: 19:03 | 23 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Компанията Mercedes Benz измести Tesla. Ново проучване показва, че германският производител е най-ценният автомобилен бранд в света.

Консултантската компания Brand Finance публикува най-новата версия на годишната си класация Global 500, в която експертите включват най-ценните марки в света на базата на 12-месечни резултати.

Компанията на Илон Мъск беше номер едно в класацията в предходната класация. През 2023 г. обаче Mercedes е успял да заеме първата позиция. През годината стойността на компанията се е повишила с 1 процент до 59.4 млрд. долара. За същия период Tesla загуби 12 процента от своята стойност, която падна до 58.3 млрд. долара.

Смята се, че противоречията около Илон Мъск създават скандали, които засягат всички негови компании. Проучването пък отправя комплименти към Mercedes относно умелите действия на компанията за контрол на разходите и добре подготвения продуктов микс. Фокусът върху пътническите автомобили и премиум микробусите, допринесе за повишаване на приходите. Растежът дойде без да се прибягва до прекомерно разширяване, демонстрирайки устойчив подход.

Интересното е, че през седмицата представители на Mercedes Benz обявиха, че очакват електрическите превозни средства за дълго да останат по-скъпи от тези с двигатели с вътрешно горене. Производителят се подготвя за охлаждане на пазара на електромобили.

Компанията прогнозира по-ниска възвръщаемост през тази година, заради забавящата се икономика. Намалени са перспективите за продажба на електромобили, обяснявайки, че търсенето остава основно в малките и средни сегменти.

От Mercedes разработват план за продажба на повече автомобили от най-висок клас, за да се увеличат печалбите и да се финансира скъпият преход към електромобили. Производителят е изправен пред първи пречки. Високите разходи за живот и високите заеми вероятно ще имат своите последствия върху потреблението. Компанията ще трябва да се справи и с честите намаления на цените на продуктите на Tesla.

По темата пред Блумбърг говори и изпълнителният директор на Mercedes Benz Ола Калениус. Той обясни, че макросредата все още е много предизвикателна. Все още се усещат последствията от високите лихвени проценти и предизвикателствата пред Китай.

Очакванията са делът на електромобили и хибриди да реализира между 19 и 21 процента от продажбите на компанията през тази година.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.