Шефер: Изкуственият интелект променя играта за Mercedes

Маркъс Шефер, технологичен директор на Mercedes-Benz Group

10:30 | 17 януари 2024
Преводач: Петя Кушева

Обяснете ни виртуалния асистент и това, което обявихте.

Бих казал, че изкуственият интелект е истинска промяна на играта в този момент за Mercedes-Benz. Използва се в няколко случая. Създаване на кола, код за много по-бързо управление. Но в наши дни изкуственият интелект ни помага да поставим колата в различна светлина. Така колата вече не е просто превозно средство, което те отвежда от точка А до точка Б, а някой, с когото можете да говорите. И това е точно...

Става въпрос за интерфейс на взаимодействието между човек-машина, всъщност.  Преди имаше копчета и бутони, това бяха гласови сигнали, фрази, които сте използвали.

Сега дори използваме ChatGPT в някои случаи при американските автомобили, но това е по-скоро еднопосочен диалог. Но с виртуалния асистент, изкуствения интелект и вътрешния софтуер става възможен диалогът. Това ви дава напълно интелигентна кола и интелигентния разговор с нея е в напълно различен контекст. Това, което потребителите вече са преживявали чрез участие в нашата бета програма за ChatGPT.

Използването на гласов контрол и гласово взаимодействие с колата се променя драматично в по-интелигентен разговор. Благодарение на виртуалния асистент, който създаваме с помощта на изкуствен и наш софтуер. Това драматично променя връзката между вас, клиентът и колата.

Маркъс, кой създаде основната технология? Мерцедес или работите с разработчик на изкуствен интелект като OpenAI?

Е, ключът е нашия собствен софтуер. Ние го наричаме Оперативна система Mercedes-Benz. Нарича се MBOS. Това е основата. Това е базата. Това е архитектура от чип към облак. Определяме нивото на чипа чрез дефиниране на междинния софтуер на базовия слой, определяйки и нашия облак. Ние притежаваме облака. Интелигентен облак Mercedes-Benz. Това е пълна 360-градусова система, в която имаме партньори. Използваме партньори за модули с изкуствен, достъп до данни. Партнираме си частично за виртуалния асистент, но частично софтуерът е написан от нас, за да контролираме резултата към клиента и поверителността на данните.

Идеята е да предоставим пълен развлекателен пакет.

Във всички модели. В крайна сметка става въпрос за клиентското преживяване. А виртуалният асистент е просто активатор, интелигентен активатор, който отвори света на развлеченията за клиента на Mercedes Benz. Така че купувате цял пакет с развлечения – има видео, аудио. Току-що обявихме вчера партньорство с подкаста Audible. Така че има много начини, по които развлечението в Mercedes Benz е пренесено на следващото ниво чрез виртуалния асистент.