В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Goldman повишава целевата стойност на S&P 500 заради разширяването на печалбата

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 19.02.2024 г.

14:30 | 19 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Само няколко месеца след като поставиха цел за индекса S&P 500 за 2024 г., стратезите на Goldman Sachs Group Inc. повишиха прогнозата си за втори път, тъй като този месец пазарът на акции достигна важната граница от 5000 пункта. Повишените оценки за печалбата са движещата сила на преразглеждането, това пише екипът, ръководен от Дейвид Костин, в бележка до клиентите от петък. Сега Костин очаква, че S&P 500 ще се повиши до 5200 пункта до края на тази година, като по този начин повишава прогнозата си с около 2% спрямо нивото от 5100, което предвиждаше в средата на декември. Новата цел предполага скок от 3,9% спрямо затварянето в петък. Tова коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

През ноември той първоначално прогнозира, че S&P 500 ще достигне 4 700 до края на тази година. 

Ценовата цел на Goldman за S&P 500 през 2024 г. от 5200 пункта сега е сред най-високите на Уолстрийт, присъединявайки се към редиците на биковете на Уолстрийт, сред които Том Лий от Fundstrat Global Advisors и главният стратег на Oppenheimer Asset Management Джон Столцфус, които имат подобна прогноза за края на годината.

Стратезите на Goldman повишават целта си за края на годината на 5200 от 5100 пункта

Стратезите на компанията повишиха прогнозата си за печалбата на акция за годината до 241 и 256 долара за 2025 г. от 237 и 250 долара преди това. Това отразява очакванията им за „по-силен икономически растеж и по-висока печалба“ за секторите на информационните технологии и комуникационните услуги, в които се намират пет от така наречените Великолепни седем акции, включително Apple Inc, Microsoft Corp, Nvidia Corp, Alphabet Inc и Meta Platforms Inc. Новата оценка е по-висока от средната прогноза на стратезите отгоре надолу, която е 235 долара.

Стратезите на компанията очакват оценъчните множители както за S&P 500, така и за неговите равнопоставени да останат близо до сегашните нива - съответно 20 и 16 пъти печалбата, „което прави ръста на печалбата основен двигател на оставащото повишение през тази година“.

Индексът S&P 500 се повиши с 4,9% тази година, подхранван от очакванията за „благоприятна“ промяна в политиката на Федералния резерв и от оптимизма за изкуствения интелект, който повиши технологичните акции. Очаква се печалбите в измерителя да нараснат с 8,8% през 2024 г. спрямо предходната година, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

През януари S&P 500 достигна историческия си връх за първи път от две години насам, а Nasdaq 100 - първия си рекорд за подобен период през декември, след като Фед сигнализира, че агресивното повишаване на лихвените проценти с цел овладяване на инфлацията вероятно е приключило, а за 2024 г. са предвидени съкращения.

Банкери от Уолстрийт като тези от Bank of America Corp. сигнализираха за готовността си евентуално да повишат и своите цели за края на годината с идеята, че инвеститорите не са достатъчно оптимистично настроени. Средната цел за S&P 500 на близо дузина стратези по капиталовите пазари, проследени от Bloomberg, в момента е 4950 до средата на януари.

Най-големият риск за S&P 500 в краткосрочен план е възходящият. Нашата цел от 5000 вероятно е твърде ниска в краткосрочен план“, заяви Савита Субраманян от Bank of America по Bloomberg TV по-рано този месец.

Дори Майкъл Уилсън от Morgan Stanley - един от най-изявените мечи гласове на Уолстрийт - сега очаква печалбите на американския фондов пазар да се разпространят в по-малко обичани кътчета от големите технологични компании, които доминираха ралито досега. Неговата цел за 2024 г. остава 4 500, което означава около 10% спад спрямо затварянето в петък.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.