Уолстрийт намалява очакванията за S&P 500 с нарастване на геополитическия риск

S&P 500 вече е с около 5% под средната цел на Уолстрийт в края на годината от 4370

08:27 | 31 октомври 2023
Автор: Александра Семенова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пауза на Федералния резерв, сезонни позитивни тенденции, рали, водено от приходите. Много от причините, които накараха стратезите на Уолстрийт да са оптимисти за края на годината, сега изглеждат като пожелателно мислене.

Тъй като войната на Израел с "Хамас" ескалира, влошавайки апетита за риск на трейдърите и повличайки индекса S&P 500 към корекция, някои основни оптимисти в капитала намаляват положителните си възгледи за това какво ще донесат последните месеци на 2023 г.

Джон Столцфус от Oppenheimer & Co., дългогодишен бик на фондовия пазар, понижи прогнозата си в края на годината за бенчмарка на акциите в САЩ до 4400 от 4900, преди това най-високата стойност сред прогнозистите, проследявани от Bloomberg. Въпреки че остава положителен за акциите, той казва, че няма достатъчно време през годината индексът да достигне предишното си прогнозирано ниво, тъй като геополитическият риск и притесненията за лихвените проценти засягат акциите.

Ед Ярдени също така казва, че е малко вероятно S&P 500 да възстанови спада от 10% от юлския си връх преди изтичането на 2023 г., което е промяна от неговото мнение през август и септември, че индексът може да види голямо възстановяване.

„Все още смятаме, че ралито на Дядо Коледа е възможно. Но между сега и Деня на благодарността е по-лесно да се види спад, отколкото ръст за фондовия пазар предвид тревожните развития в Близкия изток и нервността на пазара на облигации“, каза основателят на Yardeni Research в бележка до клиентите в понеделник.

Множество прогнозисти на Уолстрийт повишиха перспективите си за американските акции от юни до септември, след като не успяха да предвидят голямото покачване, което оформи пазарите през първата част на годината. Стратезите в тежка категория, включително Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc., бяха сред тези, които вдигнаха своите прогнози.

Точно когато вече бяха ентусиазирани, напредъкът започна да се колебае - и надеждите за лудост на купуването през последните няколко месеца на годината започват да изглеждат пресилени, тъй като геополитическите страхове и притесненията за лихвените проценти замъгляват солидния сезон на отчетите.

От друга страна, ултра мечки като Майк Уилсън от Morgan Stanley и Марко Коланович от JPMorgan Chase & Co. започват да изглеждат оправдани, след като техният песимизъм не успя да се прояви през по-голямата част от годината. Уилсън, който отново оглави класацията на Institutional Investor за портфейлни стратези, написа в понеделник, че шансовете за рали през четвъртото тримесечие са „намалели значително“.

„Стесняването на обхвата, предпазливото лидерство на факторите, ревизии за спад на отчетите и избледняващото потребителско и бизнес доверие разказват различна история от консенсуса, който предвижда рали в края на годината“, според седмичната му бележка.

Като остават само два пълни месеца на търговия до 2023 г., S&P 500 вече е с около 5% под средната цел на Уолстрийт в края на годината от 4370. Това бележи голям обрат от миналото лято, когато борсовият индекс на САЩ надмина консенсуса с най-много от септември 2020 г.

Инвеститорите са изправени пред поредица от големи препятствия, които трябва да преодолеят тази седмица, преди да се появи по-ясен знак за посоката на пазара. Плановете за заеми на Министерството на финансите на САЩ, решението за лихвените проценти на Федералния резерв от ноември, последвалите забележки на председателя на Фед Джеръм Пауъл и отчета от лидера Apple Inc. могат да променят акциите - всичко това на фона на засилващата се война в Газа.

Въпреки ревизирането на перспективата на Столцфус в посока надолу, за да отрази спадовете на пазара през последните три месеца, той остава положителен за акциите в по-широк смисъл, цитирайки „многобройните“ работни места, издръжливостта на корпоративните печалби и че Фед е „изключително чувствителен“ в действията си по повишаването на лихвените проценти.

„Това е изблик на неразположение“, каза Щолцфус по телефона. „Изчакайте, докато видите нашата цел за следващата година.“