Европейските облигационни бикове залагат на рязко забавяне на инфлацията

Напредъкът по отношение на инфлацията може да бъде тестван, ако конфликтът в Близкия изток ескалира, повишавайки цените на енергията

08:29 | 30 октомври 2023
Автор: Алис Гледхил
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските облигационни бикове разчитат на забавяне на инфлацията, което да покаже, че са прави в мнението си, че икономическият спад наближава.

Паричните мениджъри в J.P. Morgan Private Bank, Blackrock Inc. и Baring Investment Services Ltd. казват, че има по-сериозни аргументи за закупуване на европейски облигации, тъй като икономиката отслабва. Те ще следят внимателно доклада за инфлацията във вторник, който се очаква да покаже, че ръстът на цените е спаднал до 3,1%, най-ниското ниво от повече от две години, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Европейската централна банка даде тласък на инвеститорите с фиксиран доход, като спря 14-месечен цикъл на затягане миналата седмица и вече се увеличават спекулациите колко скоро ще трябва да направи съкращения по лихвите.

„С всяко входящо разпечатване на данни се засилват аргументите ЕЦБ да става все по-мека за политиката“, каза Самуел Зийф, ръководител на глобалната валутна стратегия в J.P. Morgan Private Bank. Има завладяващ фон за добавяне на европейски облигации през кривата, тъй като идеята, че следващият ход на ЕЦБ ще бъде нещо различно от намаление, „изглежда трудно за вярване“, каза той.

Активността на частния сектор също нанесе нов удар миналата седмица, което предполага, че регионът може да е в рецесия, като Германия се откроява на фона на бавното търсене на китайски износ. Всичко това означава, че шансът за ново увеличение на ЕЦБ е минимален, според търговците на паричния пазар.

Те оценяват само 2 базисни пункта допълнителни увеличения - което се равнява на по-малко от 10% вероятност за по-нататъшно затягане. Всъщност паричните пазари виждат първото пълно намаление с четвърт пункт до юни и общо около 80 базисни пункта намаления до 2024 г.

В търсене на ниво

Връщането на основната инфлация под 3% през първото тримесечие на 2024 г. вече не може да бъде изключено, каза Вирадж Пател​​​​, старши стратег във Vanda Research. Базисният показател, който премахва по-променливите елементи като енергия и храна, се очаква да бъде 4,2% тази седмица, според проучване на Bloomberg. Приспособяването към тази идея може да предизвика прогнози за по-ниски лихви от ЕЦБ, каза той.

Пател смята, че спредът в доходността между двугодишните съкровищни облигации на САЩ и еквивалентните германски облигации може да се повиши значително нагоре от сегашните нива от около 200 базисни пункта, ако се оцени по-ранното и по-рязко намаляване на лихвените проценти от ЕЦБ. Спредът в 10-годишните доходности също се повиши рязко и миналата седмица се търгува на най-високото ниво от началото на 2020 г.

Наистина, предупрежденията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард за икономическите перспективи на Европа контрастират със стабилните данни за САЩ, където растежът през третото тримесечие е 4,9% - най-бързият темп от 2021 г. Търговците все още виждат шанс едно към три за ново увеличение на лихвите от Федералния резерв до януари.

„Разликите в растежа между Европа и САЩ продължават да подкрепят прекомерното разпределение на европейските държавни облигации в сравнение със САЩ“, каза Брайън Мангвиро, фонд мениджър в Baring. „Отслабването на европейския растеж и перспективите за инфлация осигуряват по-добра опора за инвеститорите в облигации.“

Все пак все още има много причини да останете предпазливи. Напредъкът по отношение на инфлацията може да бъде тестван, ако конфликтът в Близкия изток ескалира, повишавайки цените на енергията, а самата Лагард миналата седмица повтори, че е твърде рано да се обмислят намаления на лихвите. Едногодишните инфлационни суапове скочиха с близо 50 базисни пункта за две седмици след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, въпреки че оттогава този ход беше намален.

„Тактически наднормено тегло“

Други твърдят, че целта от 2% на ЕЦБ вероятно ще се окаже непостижима без допълнително охлаждане на икономиката и слабост на пазара на труда.

Константин Файт, портфолио мениджър в гиганта за облигации Pacific Investment Management Co, казва, че пазарите всъщност може да са прекалено оптимистични по отношение на колко близко сме до намаляване на лихвите. Разпространението от слабостта на пазара на държавни облигации — основният двигател зад неотдавнашното покачване на европейските доходности — също остава основен насрещен вятър.

За Ан-Катрин Петерсен, старши инвестиционен стратег в BlackRock Investment Institute, летвата за намаляване на лихвения процент от ЕЦБ е по-висока, отколкото за ново увеличение. Все пак усилията на Лагард да омаловажава перспективата за по-строги политики на баланса - като намаляване на притежаваните облигации с по-бързи темпове - засилва примамката на висококачествен държавен дълг, каза тя.

„Тъй като пазарното ценообразуване отразява лихвените проценти на ЕЦБ, оставащи високи за по-дълго време, дори когато растежът се влошава, ние имаме тактически наднормено тегло върху дългосрочните държавни облигации на еврозоната“, каза тя.