ЕЦБ трябва спешно да реши въпроса с облигациите си на стойност 1,7 трилиона евро

На заседание, тази седмица, в Атина ЕЦБ ще започне да обсъжда прекратяването на реинвестициите по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация (PEEP), при настоящ краен срок е краят на 2024 г.

09:55 | 24 октомври 2023
Обновен: 11:14 | 24 октомври 2023
Автор: Александър Вебер,Яна Рандоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нараства необходимостта Европейската централна банка (ЕЦБ) да преосмисли колко скоро ще започне да свива облигациите на стойност 1,7 трилиона евро, които закупи по време на пандемията, или рискува да обърка пазарите.

На заседание тази седмица в Атина ЕЦБ ще започне да обсъжда прекратяването на реинвестициите по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация (PEEP), причинена от пандемия преди настоящия краен срок - краят на 2024 г. Това би довело до пълно привеждане на усилията за количествено затягане в съответствие с политиката на лихвените проценти, заради която ставките бяха повишени 10 поредни пъти, за да се намали инфлацията обратно към 2%.

Някои длъжностни лица смятат, че покупките по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемията, които в момента могат да действат като първа защита, ако доходността на облигациите на правителствата от еврозоната скочи неразумно, са ключов инструмент в условията на бюджетни сътресения в страни като Италия.

Съществуват обаче убедителни основания за по-бързо спиране на реинвестициите: Ако това се направи твърде далеч през следващата година или в рамките на съществуващия краен срок, съществува риск този ход да се осъществи едновременно с намаляването на лихвените проценти, за да се насърчи затруднената европейска икономика, което ще изпрати смесени сигнали на инвеститорите.


Балансът на ЕЦБ се очаква да се свие бавно

"Няма да се изненадаме, ако ЕЦБ ускори края на реинвестициите по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия с няколко тримесечия", каза Райнхард Клузе, главен икономист за Европа в UBS. "Важното е, че те трябва да направят изявление преди да започнат да намаляват лихвените проценти. В противен случай комуникацията ще бъде много трудна."

Тъй като тази седмица разходите по заемите ще бъдат оставените непроменени за първи път, откакто ЕЦБ започна да ги повишава преди повече от година, длъжностните лица все повече се съсредоточават върху други части от своя инструментариум.

Облигациите от по-голямо портфолио, натрупано през 2015 г. по време на опасенията от дефлация, вече могат да бъдат изтеглени. Но при основен лихвен процент от 4%, с който се прави опит да се ограничи икономическата активност и да се укротят цените, реинвестициите по извънредната програма се превърнаха в изключение.

Членът на Управителния съвет Мадис Мюлер заяви миналия месец, че има "силни аргументи в полза на прекратяване на реинвестициите по програмата по-рано от края на следващата година", тъй като това би било "в съответствие с нашата политика по отношение на лихвените проценти".

ЕЦБ не е актуализирала насоките на програмата от декември 2021 г. - доста преди да започне повишаването на лихвените проценти. Тогава тя обеща, че бъдещите разгръщания "ще бъдат управлявани така, че да се избегне намеса в подходящата парична позиция".

Икономистите на Barclays смятат, че по програмата се дължат средно около 18 млрд. евро месечно, причинена от пандемия, въпреки че все още няма официални данни.

Имайки възможност да инвестират постъпленията от ценни книжа с настъпващ падеж в 20-те членки на валутния блок, някои политици се опасяват да се откажат от такива суми, ако дълговите пазари се уплашат от нарастващото въздействие на досегашните повишения на ЕЦБ.


ЕЦБ използва гъвкавостта на програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия за кратко

Гъвкавостта беше използвана веднага след въвеждането ѝ, тъй като длъжностните лица насочиха реинвестициите към Италия, Испания и Португалия, а не към Германия и Франция.

Макар че оттогава пазарите са по-стабилни, последният спад на италианските облигации напомня колко бързо може да отслабне доверието на инвеститорите. Дори някои проактивно настроени от ЕЦБ, като Бостян Васле от Словения, се колебаят дали да се откажат от инструмент, който може да възстанови спокойствието, ако е необходимо.

Това важи с особена сила, тъй като забавянето на преразглеждането на фискалните правила на Европейския съюз може да удължи срока на действие на съществуващите договорености - потенциално принуждавайки правителствата към рязка фискална консолидация и заплашвайки ги със санкции, които могат да разколебаят инвеститорите.


Спредът между доходността на държавните облигации на Италия и Германия наскоро се разшири

Но след като Covid вече е категорично зад гърба ни, става все по-трудно да се оправдаят липсата на промени в програмата PEEP.

"Със сигурност има някои членове на Управителния съвет, които ще бъдат обезпокоени", каза Улрике Кастенс, икономист в германския мениджър на активи DWS. "От друга страна, реинвестициите в облигации са експанзивни до известна степен, така че те вече не се вписват в пейзажа".

Коментарите на законодателите от последните седмици показват, че Управителният съвет е далеч от консенсус. Проучване на Bloomberg показа, че 43% от икономистите очакват ЕЦБ да ускори прекратяването на реинвестициите по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия - в сравнение с 39% преди това.

Кастенс от DWS и колегите й от Morgan Stanley са сред тези, които очакват през декември да бъде обявено, че реинвестициите ще започнат да се намалят още през март, въпреки че предстоящият преглед на оперативната рамка на ЕЦБ може да означава, че ще е необходимо повече време.

Всякакви опасения относно нарушаването на ангажимента за запазване на реинвестициите по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия до 2024 г. - разход, който ръководителят на нидерландската централна банка Клаас Кнот заяви миналия месец, че не смята, че ЕЦБ трябва да поема "в този момент" - вероятно ще бъдат преодолени, смята Клузе от UBS.

"През последните две години концепцията за предварителни насоки беше сериозно накърнена, тъй като редица ангажименти на централните банки бяха нарушени", каза той. "В сравнение с тези щети допълнителната загуба на доверие, причинена от по-кратките количествени затягания на програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия, според мен би била доста ограничена."