S&P 500 не ви е бащиния. Не се притеснявайте за оценките!

Бенчмаркът на американските акции вероятно не е чак толкова скъп, колкото понякога го представят; той просто променя формата си. Великолепните 7 акции на растежа - които винаги са имали много по-високи коефициенти от типичната компания от S&P 500 - придобиват все по-голяма тежест в индекса

18:40 | 20 януари 2024
Автор: Джонатан Левин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В петък индексът S&P 500 достигна исторически връх, с което прекъсна възстановяването си с 38% от дъното през октомври 2022 г. Голяма част от вълнуващото рали отразяваше разширяването на форуърдните съотношения цена-печалба и има широко усещане, че мениджмънтът трябва да започне да трупа печалби, за да оправдае настоящите оценки. Подозирам, че корпорациите - и по-специално седем от тях - са готови за това предизвикателство.

Повишаването на оценките през последните няколко месеца се дължи на спада на доходността на държавните облигации, което - наред с други неща - повишава относителната привлекателност на акциите в очите на инвеститорите. Този попътен вятър отслабна, тъй като пазарите изпревариха очакваното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв през тази година.

В по-дългосрочен план става въпрос за нещо по-дълбоко: Великолепните 7 акции на растежа - които винаги са имали много по-високи коефициенти от типичната компания от S&P 500 - придобиват все по-голяма тежест в индекса. Седморката Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Apple Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp., Nvidia Corp. и Tesla Inc. сега представлява около 29% от S&P 500 по пазарна капитализация (спрямо 17% през 2019 г. и 14% през 2017 г.), което обяснява голяма част от отклонението на оценката до близо 20 пъти форуърдната печалба от средна стойност за периода 2017-2019 г. от около 17.

Погледнато по друг начин, пазарът е далеч по-малко разтегнат. Форуърдният коефициент P/E за равнопретегления S&P 500 все още е близо до средната стойност отпреди пандемията - около 16. В същото време бъдещият коефициент P/E за "Великолепните 7", който е около 28, е само на косъм над нормите отпреди пандемията, като инвеститорите са готови да платят за тяхната история на дългосрочен растеж и пазарна мощ. 

7
Отклонение на оценката. Коефициентите на S&P 500 се повишават, но това до голяма степен се дължи на структурата

Ако тежестта на тези компании продължи да нараства (защото те продължават да изпреварват индекса), тогава експанзията на оценките може да има още място за развитие. Все пак пазарът вероятно ще направи пауза тук и ще поиска някои резултати. Повече от предишни години върху компаниите лежи отговорността да надминат очакванията за целогодишните приходи на ниво индекс - нещо, което е сравнително необичайно извън зашеметяващото "надминаване" на целогодишните приходи през 2021 г.

За щастие, изненадите на растежа се оказват област на компетентност за тази конкретна кохорта от компании и никой не казва, че те не могат да го направят отново. Докато пазарните цени често представляват средни очаквания около приходите, компаниите от Великолепната седморка са склонни да растат толкова бързо, че приходите им са трудни за прогнозиране и има голямо разсейване около средното очакване. Поради това нарастващото влияние на "Великолепната седморка" може да доведе до повече изненади. 

И така, как биха могли да ни изненадат положително този път? 

Много от клиентите на "Великолепната седморка" се намират в надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект и няма да искат да допуснат да изостанат, което може да означава ръст за Microsoft, Nvidia, Alphabet и Amazon. Както отбелязаха моите колеги от Bloomberg Intelligence Анураг Рана и Андрю Жирар, отношенията на Microsoft с разработчика на ChatGPT OpenAI могат да бъдат предимство за нейните услуги за изчисления в облак Azure. Amazon Web Services и Google Cloud също се надяват да получат част от бума на облачните услуги с изкуствен интелект. А Nvidia ще продължи да се възползва от схващането, че нейните чипове предлагат най-добрия гръбнак за развиващата се технология - прословутите "кирки и лопати", на които индустрията не може да се насити в момента. 

Перспективите не се отнасят само за Великолепната седморка. Комбинацията от спадащи лихвени проценти, реален ръст на печалбите и възстановяващо се потребителско доверие изглежда предвещават добри перспективи за растежа в САЩ като цяло. Докладът на Мичиганския университет от петък показа, че индексът на потребителските нагласи е отбелязал най-големия месечен напредък от 2005 г. насам, надминавайки всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти. Ако подобно нещо продължи, това ще помогне на бизнеса на Amazon с търговия на дребно, на автомобилите на Tesla, както и на фирмите за облекло Lululemon Athletica Inc. и Nike Inc. и на редица други членове на S&P 500. Манията по лекарствата за отслабване може да помогне за възстановяването на печалбите в здравеопазването.

Компаниите също така са в разгара на поредния кръг от целенасочени съкращения, което ще подпомогне маржовете, стига да не се превърне в снежна топка и да не доведе до по-широко нарастване на безработицата. Засега има малко доказателства, че това ще се случи. Излишно е да споменаваме, че макроикономиката също ще трябва да остане на правилния път въпреки геополитическите рискове и разколебания китайски растеж. 

7-2
В по-добро настроение. В неотдавнашен доклад настроенията на потребителите скочиха най-много от 2005 г. насам

Миналата година силният ръст на печалбите на "Великолепната седморка" дойде на фона на спадащите печалби на останалите членове на индекса, а през 2024 г. други отрасли ще трябва да поемат изоставането. Нетните приходи на "Великолепните седем" се очаква да нараснат с още 19% през тази година, но за останалата част от индекса се очаква ръст от около 9%, което би било малко по-добре от средното ниво за групата.

Общо взето, бенчмаркът на американските акции вероятно не е чак толкова скъп, колкото понякога го представят; той просто променя формата си. Все пак от компаниите зависи да ни изненадат с по-добри от очакваните печалби като цяло - резултат, който вероятно няма как да се получи без ръководството на Великолепната седморка. За щастие, най-новата история показва, че те са експерти в поднасянето на изненади, свързани с растежа, и - докато това продължава да е така - инвеститорите с удоволствие ще плащат премия за всеки долар от заветните им печалби.