Според проучване прогнозата за рекордна печалба на S&P 500 е твърде оптимистична

Консенсусната оценка на анализаторите от страна на продавачите е, че печалбите на S&P 500 през тази година ще достигнат историческите нива, но според 50% от 380-те респонденти на MLIV Pulse тези прогнози са твърде високи

20:30 | 8 януари 2024
Автор: Фарах Елбахрави
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse инвеститорите, които очакват главозамайваща печалба през 2024 г., ще бъдат разочаровани.

Консенсусната оценка на анализаторите от страна на продавачите е, че печалбата на S&P 500 през тази година ще достигне историческите нива, но според 50% от 380-те респонденти на MLIV Pulse тези прогнози са твърде високи. Проучването показва, че икономическият спад е най-големият риск за финансовите резултати през тази година.

Твърде високите очаквания за приходите се сблъскват с проверката на реалността

Резултатите предполагат, че печалбите няма да бъдат ключов катализатор за ръста на фондовия пазар през тази година след 24% ръст в цената на акциите на S&P 500 през 2023 г. Въпреки че корпоративните печалби през миналата година бяха по-големи от очакваните, което спомогна за повишаване на оценките на акциите, основният американски индекс прекъсна деветседмичната си серия от ръстове през първата седмица на януари.

Инвеститорите възприеха значителни очаквания за благоприятен сценарий за меко кацане през 2024 г.“, каза Раджев Де Мело, глобален макропортфейлен мениджър в Gama Asset Management SA.

Стратезите на JPMorgan Chase & Co. заявиха, че прогнозите за печалбата на акция на S&P 500 за 2024 г. са изложени на риск от понижаване. „Маржовете на печалбата се понижават“, пише в бележка от понеделник екип, ръководен от Мислав Матейка. „Оттук нататък ценовата мощ на предприятията вероятно ще отслабне.“

Според 40% от участниците икономическата слабост може да бъде резултат от забавянето на растежа на потребителските разходи в САЩ. Други 38% очакват, че тази година моделите на пазаруване ще бъдат сходни с миналогодишните, което дава възможност за сценарий „Goldilocks“, при който икономиката не е нито твърде гореща, нито твърде студена.

Очакванията за приходите изглеждат малко високи в някои области, като например някои потребителски области“, каза Никол Корницер, портфолио мениджър на Buffalo International Fund в Kornitzer Capital Management Inc. „Потребителите изглежда са разочаровани от всички предишни повишения на цените.

Очаква се американският потребител да се възползва

В резултат на това мнозинството от анкетираните разчитат на т. нар. стойностни акции, като JPMorgan или петролния гигант Exxon Mobil Corp., като печеливша стратегия през тази година. Акциите на JPMorgan, които започват сезона на отчетите на 12 януари, когато ще докладват резултатите си, вече достигнаха рекорд през тази година.

И въпреки че се очаква акциите с висока стойност да бъдат водещи, участниците в проучването предвиждат шестте най-големи кредитори в САЩ да продължат да се фокусират върху управлението на разходите, като запазят броя на служителите си. Едва 3% от тях смятат, че най-големите банки ще увеличат броя на служителите си, а мнозинството е разделено приблизително на две части: очакват банките да запазят заетостта си без промяна или да продължат да съкращават работни места.

Де Мело заяви, че финансовите и енергийните сектори - ключови сектори за стойността - могат да имат различни траектории през тази година. „Финансовите акции все още са на разумна цена, докато енергийните акции ще зависят от цената на петрола“, който е един от основните проводници на геополитическия риск на финансовите пазари, а геополитическият риск се увеличава, добави той.

Все пак предпочитанието към стойността е сигнал за вероятен край на бума на капиталовите пазари, който през 2023 г. ще бъде подхранван от растежа на акциите. През 2023 г. най-големият печеливш на Nasdaq 100, Nvidia Corp., увеличи стойността си повече от три пъти, като приключи миналата година на 495 долара за акция, но 86% от анкетираните не очакват производителят на чипове да достигне 1000 долара през тази година.

Вероятно за момента бичият дух е достигнал своя връх. Стратегът на HSBC Holdings Plc Макс Кетнър намали позицията си за преоценка на акциите в очакване на по-добър момент за връщане към пазара, например когато настроенията и позиционирането отново станат по-малко напрегнати. Стратезите на Sanford C. Bernstein Сара Маккарти и Марк Дивър също препоръчват краткосрочна предпазливост при акциите след крайно бичи настроения.

Въпреки това стратезите на Уолстрийт и инвеститорите все още очакват ръст на капиталовите пазари през 2024 г. Почти една трета от анкетираните планират да увеличат експозицията си към S&P 500 през следващия месец, което е най-високото ниво, откакто проучването MLIV Pulse започна да задава този въпрос през август 2022 г.

% от анкетираните, които очакват да увеличат експозицията си към S&P 500 през следващия месец

Пазарите имат нужда от време на време да си поемат дъх. Трябва да се има предвид фактът, че инвеститорите все още са крайно скептични по отношение на икономиката и приходите“, коментира инвестиционният анализатор на eToro в САЩ Кали Кокс. „Разходите се задържат на задоволителни нива, но ръстът на печалбата се очаква да дойде от намаляването на разходите. Това е напредък, но не такъв, какъвто в идеалния случай бихте искали да видите. Инвеститорите биха могли да се сблъскат с тази динамика.“

Проучването MLIV Pulse беше проведено сред читателите на Bloomberg на терминала и онлайн от екипа на Bloomberg Markets Live, който поддържа и блога MLIV.