Неумолимият импулс на S&P 500 оставя потенциалните купувачи в безпътица

Напредъкът на S&P 500 е спиращ дъха по всички показатели, включително печалби през 14 от последните 15 седмици - най-много от 1972 г. насам

12:30 | 10 февруари 2024
Автор: Лу Уанг, Елена Попина
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Може би само рецесия ще предизвика действителен спад на фондовия пазар при тези темпове.

Поне така се усеща в момента ситуацията на Уолстрийт, тъй като неумолимото пазарно рали наказва инвеститорите, които не са успели да заложат на акциите до 2024 г.

Напредъкът на S&P 500 е спиращ дъха по всички показатели, включително печалби през 14 от последните 15 седмици - най-много от 1972 г. насам. Борсово търгуваният фонд, който преследва инерцията, стартира най-добре от поне 2013 г. насам. Дори данните по часове са впечатляващи. В 28-те сесии тази година 71% от тях са приключили над средната точка на дневния диапазон на бенчмарка. Това надминава всички целогодишни показатели от четири десетилетия насам.

Мощният възход, задвижван от оптимизма по отношение на всичко - от ускоряване на корпоративните печалби до изкуствения интелект, е подарък за всеки, който е достатъчно прозорлив, за да бъде ултрадългосрочен. И все пак, тъй като акциите стават все по-скъпи с всеки изминал ден, това изглежда като обезсърчителна новина за онези мениджъри на пари, които искат да се потопят в пазара сега или да добавят към позициите си.

Джеф Мюленкамп е най-далеч от това да е жертва на пазарната траектория. Неговият едноименен фонд се е възползвал от ралито и е постигнал 12% годишна възвръщаемост през последните три години. Но 57-годишният офицер от армията, превърнал се в паричен мениджър, казва, че дори той смята, че цените са твърде нажежени, за да се пипат при сегашното покачване.

"Големи сегменти от пазара все още са много скъпи", казва Мюленкамп, чийто фонд сега държи 12% от парите си в брой. "Възможно е рецесията да ми даде възможност да ги вложа на по-добри цени." 

Намирането на свежи купувачи за ралито може да се окаже пречка за неговата устойчивост, след като три поредни месеца на печалби тласкат позиционирането към повишени нива. Тренд-следящите трейдъри и активните мениджъри вече са със силно наднормено тегло на акциите, което е сигнал, че хората, които са били недостатъчно инвестирани, са започнали да наваксват.

S&P 500
Неумолимо рали. S&P 500 пробива границата от 5000 след зашеметяваща серия от седмици на възход

Опитите за определяне на времето на отстъпленията са загубена битка вече повече от година, както може да потвърди всеки, който се е вслушвал в обърнатата крива на доходността на държавните ценни книжа като надежден сигнал за рецесия. След като намалиха позициите си в очакване на спад в началото на 2023 г., много инвеститори бяха принудени да преследват печалби, тъй като икономиката продължи да се развива и акциите не се поддадоха на мрачните призиви. 

Инвеститорите в акции се оказаха забележимо по-оптимистично настроени към икономиката, отколкото техните колеги на облигационния пазар. От октомври насам стойността на акциите в САЩ е нараснала с около 9 трилиона щатски долара - богатство, което надхвърля по размер целия китайски пазар.

Това се дължи на технологични мегакомпании като Meta Platforms Inc. и Microsoft Corp., чиито огромни парични средства и печалби в съчетание с бума на изкуствения интелект привличат инвеститори от всякакво естество. Кохортата, известна като Великолепната седморка - включваща още Apple, Amazon.com, Alphabet, Nvidia и Tesla - властваше на пазара през 2023 г. и оттогава продължава да блести. 

Възходът на големите технологии подхранва печалбите на стратегии като iShares MSCI USA Momentum Factor ETF. Фондът е нараснал с 14% от януари насам и току-що отбеляза две седмици на приток на средства, което е най-дългата серия от една година насам.

"Много хора смятаха, че технологиите ще се сринат. Това не се случи, така че - какво правим сега?", каза Джоузеф Салуци, съ-ръководител на отдела за търговия с акции в Themis Trading LLC. "Това е преследване на резултати, с пълна скорост напред. Не искаш да застанеш пред влака, когато той се движи толкова бързо."

Акциите се повишиха през седмицата, тъй като фирми като Walt Disney Co. и Arm Holdings Plc предоставиха оптимистични прогнози. S&P 500 за първи път надхвърли границата от 5000 пункта, а Nasdaq 100 затвори в петък на 11-ия си исторически връх за тази година. 

Колкото и да е радостно всичко това, трайната любов към качествените акции като технологичните гиганти може да се окачестви и като знак за предпазливост сред инвеститорите, които се притесняват от негативното въздействие върху икономиката на най-агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв от десетилетия насам. 

Да вземем за пример акциите с малка пазарна капитализация, чиято съдба е най-чувствителна към вътрешния растеж. Индексът на по-малките фирми Russell 2000 се е понижил с около 1% тази година, като се намира на 20% под пика си от 2021 г. Показателят изостава от технологичния измерител Nasdaq с 8 процентни пункта от януари насам, отбелязвайки най-лошата относителна възвръщаемост толкова далеч през годината от пандемичната рецесия през 2020 г. насам.  

Междувременно загрижеността за кредитирането се прокрадва отново, тъй като председателят на Фед Джером Пауъл попари надеждите, че политиците ще намалят лихвените проценти още през март. Индексът на Goldman Sachs Group Inc. проследяващ акциите със слаби баланси изостава от този със силни финанси през четири от петте седмици. 

С други думи, имаше спадове в области на пазара, от които малцина се изправиха, за да купуват. 

"От една страна, партито на "Великолепната седморка" е в допълнителен ининг, а от друга, имаме малки компании, които не могат да си отдъхнат", казва Майкъл Бейли, директор проучвания в FBB Capital Partners. "Последният пирон в ковчега на малките компании може да дойде от Джей Пауъл, когато отложи намаляването на лихвите. Малките компании се нуждаят от облекчение на лихвените проценти и сега инвеститорите трябва да седят и да чакат малко по-дълго." 

S&P 500
Нежелание за поемане на риск. Инвеститорите не са склонни да купуват акции с ниска капитализация и акции с нестабилни финанси

S&P 500 не е отбелязвал дневен спад от 2% в продължение на почти една година, което е най-дългият период на устойчивост отпреди взрива на волатилността през 2018 г., известен като "Волмагедон". 

При 24 пъти отчетените печалби мултипликаторът на индекса вече надхвърля предпандемичните върхове, като се доближава до нивата, наблюдавани при последния пик на бичия пазар. Великолепната седморка е два пъти по-скъпа.  

Засега това, че не притежава достатъчно от тези технологични любимци поради опасения, свързани с оценката, вреди на възвръщаемостта на Мюленкамп. Неговият фонд, чието тригодишно представяне надминава 94% от равностойните му фондове по данни на Bloomberg, през последните три месеца се свлече в долния децил. 

Макар да признава, че може да е подценил потенциала на изкуствения интелект, Мюленкамп се придържа към стойностния подход, като предпочита енергийните компании предвид способността им да генерират стабилни парични потоци и да работят като хедж срещу инфлацията, ако ценовият натиск се появи отново. Според него е твърде рано да се обявява всичко за ясно, тъй като рецесиите обикновено се обявяват едва след като Фед започне да намалява лихвите. 

Според бившия подполковник от американската армия, чийто фонд е успял да реализира печалби по време на мечия пазар през 2022 г., инвестирането в акции е комбинация от умения и късмет. 

"Можете да направите всичко правилно и въпреки това да нямате късмет и това да ви прави да изглеждате глупаво. Можете да направите всичко погрешно и въпреки това да имате късмет и да изглеждате блестящо", каза той. "Всички, които инвестираха в технологии през 1998 г., 1999 г., бяха герои, докато не се превърнаха в обратното."