Уолстрийт слиза на земята - S&P и облигациите реагираха негативно след заседанието на Фед

Джером Пауъл категорично отхвърли надеждите за първо намаление на следващото заседание през март - като заяви, че е малко вероятно да действа толкова бързо, тъй като изчаква повече признаци

11:37 | 1 февруари 2024
Обновен: 11:52 | 1 февруари 2024
Автор: Йе Сие,Лиз Капо Мккормик,Майкъл Макензи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джером Пауъл отправи ясно послание към трейдърите, които са нетърпеливи централната банка да започне да понижава лихвените проценти: Не бързайте.

Председателят на Федералния резерв - както и изявлението на политиците след заседанието - показаха увереност, че централната банка е на прага да победи постпандемичния инфлационен скок, като подкрепиха спекулациите, че ще намали значително лихвите по-късно тази година.

Но Пауъл категорично отхвърли надеждите за първа стъпка на следващото заседание през март - като заяви, че е малко вероятно да действа толкова бързо, тъй като изчаква повече признаци, че инфлацията се изтегля последователно към целевата си стойност.

По този повод S&P 500 се срина с 1,6%, а търговците намалиха залозите за намаляване на лихвените проценти през март, което доскоро изглеждаше много вероятно. Въпреки това дългосрочните перспективи за най-големия пазар на облигации в света останаха непроменени, което доведе до понижаване на доходността на съкровищните облигации и накара търговците на фючърси все още да разчитат на поредица от низходящи движения от страна на Фед през тази година.

"Решението за започване на съкращаването е от голямо значение - наистина мисля, че те не искат да бързат с него", заяви Джефри Розенберг, портфолио мениджър в BlackRock Inc. по телевизия Bloomberg.

Финансовите пазари очакват решителна промяна от страна на Фед от септември насам, когато той спря най-агресивната серия от повишения на лихвените проценти от началото на 80-те години на миналия век.

Перспективата за по-ниски лихвени проценти спомогна за миналогодишното рязко рали на фондовите пазари, тъй като инвеститорите очакваха, че Фед ще успее да постигне меко икономическо приземяване, което някога се смяташе за практически невъзможно. По същата причина доходността на облигациите рязко се понижи от миналогодишните си върхове, разхлабвайки финансовите условия чрез намаляване на лихвите по корпоративни облигации, ипотечни и други кредити.

През този месец обаче пазарите се търгуваха без ясна посока, като акциите отбелязаха скромен ръст в цената, а доходността на държавните ценни книжа се колебаеше в границите.

Посланието на Пауъл, произнесено след като централната банка отново запази лихвените проценти стабилни, не даде почти никаква нова насока, като ръководителят на Фед подчерта, че централната банка се ръководи от данните и се фокусира върху укротяването на потребителските цени. 

"Пауъл отправи посланието, което искаше да отправи, и част от него отразява несигурността или липсата на консенсус в комисията", заяви Майкъл де Пас, глобален ръководител на отдела за търговия с лихвени проценти в Citadel Securities. "Пазарът ще търгува в диапазона, който сега сме очертали съвсем ясно."


Суаповете на ФЕД скочиха, тъй като Пауъл намали очакванията за намаление през март/До края на деня се очаква намаляване на лихвените проценти с около 8 базисни пункта за срещата през март

Някои инвеститори обясниха действията на Пауъл, който омаловажи перспективата за намаляване на лихвите през март, с бума на акциите и кредитите на Уолстрийт, което усложни стремежа на Фед да потисне инфлационния натиск. Въпреки това сред инвеститорите остава непокътнато доверието, че най-важната централна банка в света ще намали в близките месеци, макар че мащабът и времето на облекчаване на политиката остават обект на интензивни дебати.

Признаците за икономическо охлаждане бяха подсилени от публикуваните в сряда данни, които показаха забавяне на темповете на наемане на служители и на разходите за заплати. Държавните ценни книжа бяха подкрепени и след като New York Community Bancorp отчете неочаквана тримесечна загуба, предизвиквайки тревогите за банковата система на САЩ, които се разразиха миналата година след срива на Silicon Valley Bank.

Повишенията на пазарите на облигации продължиха, докато Пауъл приключваше пресконференцията си в края на деня. Доходността на двугодишните съкровищни облигации се понижи с 13 базисни пункта до около 4,2%, като лихвите по по-дългосрочните ценни книжа спаднаха с почти толкова. Напредъкът беше намален в началото на азиатската търговия.

Трейдърите също останаха верни на агресивните си залози за намаляване на лихвените проценти, дори ако времето за първата стъпка може да бъде отложено за май. Суаповите контракти все още предвиждат близо шест намаления на лихвените проценти от страна на Фед с четвърт пункт до края на декември. Това е около два пъти повече от медианната прогноза от тримесечните прогнози за лихвените проценти на представителите на Фед.

Инвеститорите се подготвят за това, че Фед "ще премине от повишения към намаления", заяви Меган Суибър, директор на стратегията за лихвените проценти в САЩ в Bank of America Corp., пред телевизия Bloomberg. "Всъщност става въпрос само за тайминга."