В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай е дал 180 милиона евро на Кот д'Ивоар, за да построи стадион за AFCON

Д-р Теодор Борисов, историк и спортен жунарналист, във "В развитие" 17.01.2024 г.

17:06 | 17 януари 2024
Обновен: 10:29 | 18 януари 2024
Автор: Георги Месробович

В събота на 13-ти януари започна 34-тото издание на Купата на африканските нации (AFCON), на което домакин е Кот д‘Ивоар. Участват 24 отбора в пет града, като ще бъдат изиграни 52 мача, след които ще излъчат победител. Кот д‘Ивоар, като домакин, имат голяма амбиция да спечелят купата, което е обяснимо заради 1 милиардната инвестиция за организацията на турнира, като за него е било нужно изграждане на стадиони, болници и различна инфраструктура. Най-големият, изграден стадион, е за 260 милиона евро, но от тях 180 милиона са подарък от Китай, заради геополитически цели, това коментира д-р Теодор Борисов, историк и спортен жунарналист, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Всеки един подобен турнир за национални отбори започва с познавателни мачове, на които фаворитите не винаги се представят много добре, като Тунис претърпя загуба, а Египет изравни с дузпа на Мохамед Салах в продълженията, каза Борисов. Мароко, които бяха първият африкански отбор достигнал полуфинал на световно първенство, ще изиграе своя първи мач скоро, като паралелно с Купата на Африканските нации се играе и Купата на Азия.

Гостът обясни, че в този турнир най-често фокусът е върху големите звезди, които играят в големи европейски клубове като – Мохамед Салах и Садио Мане, но най-често мениджърите и привържениците на европейските грандове се надяват държавата, от която са звездите, да загуби по-бързо, за да може футболистите да се върнат и да помагат на клуба, както има и опасения за контузии.

„В Африканския футбол винаги го има този страничен момент - финансови претенции, от страна на самите отбори.; Някой отбори обявиха стачки, което в Африка е нормално – да откажат да тренират, докато съответното правителство не изплати премиите.; Не само това, което се случва на терена, а и това което се случва извън терена е интересно в подобни турнири.“

Кот д‘Ивоар, като домакин, имат голяма амбиция да спечелят купата, което е обяснимо заради 1 милиардната инвестиция за организацията на турнира. Страната има отпуснат 3,5 милиарда долара дълг, като значителна част от него отива за турнира. За турнира е било нужно изграждане на стадиони, болници и различна инфраструктура, а стадионът, на който ще се играе финалът, е кръстен на името на президента на Кот д‘Ивоар – Аласан Уатара.

„Те (цената на стадионите) са между 79, 84 и 113 милиона евро, най-големият е за 260 милиона евро, но от тях 180 милиона са подарък от Китай, защото Китай имат много интересна политика в Африка на изграждане на стадиони, те го направиха и за Камерун и за предишни издания на Купата на африканските нации – в Ангола и Екваториална Гвинея. Като те го правят уж безплатно, но африканските държави изнасят за тях суровини и неща, от които те имат необходимост. Така че тук виждаме и геополитика в действие.“

В страната два големи града вече са свързани с магистрала, като времето за пътуване между тях се скъсява от 8 на 4 часа. Гостът обясни, че с подобно домакинство страната се опитва да догони регионалните лидери и да привлекат фенове от региона да посетят новите съоръжения.

Наградният фонд на първенството нараства значително, по изчисления с около 40%, обясни гостът. Той допълни, че населението в Кот д‘Ивоар получава малко над $1 възнаграждение на ден, което означава, че родните фенове трудно биха могли да посетят някой от мачовете, за това страната се надява да привлече чуждестранни инвестиции, които да напълнят стадионите.

Три български футболни отбора се лишават от футболисти, които се състезават в Купата.

„Преди години сме (стадионите) ги строили ние (Ние българите - бел.ред). Има три финала за Купата на африканските нации, които са се играли на стадиони, строени от български архитекти.; Седемдесетте, осемдесетте години българската архитектурна експанзия в Африка, позволява да се строят такива съоръжения.; Сега покрай китайските проекти трудно ще можем да се появим на този пазар.“

Националните отбори тренират в определени прозорци през годината, определени от UEFA, когато клубните отбори са задължени да предоставят футболистите на националните им отбори. Много клубове не са доволни от това, като се опасяват от контузии за играчите си, но ако един клуб окаже да предостави футболист, то има сериозни санкции.

„При нас още Купата на африканските нации се разглежда малко като екзотика. Със сигурност големите имена привличат интереса.; Самият факт, че вече го имаме толкова години в България да се излъчва по българска телевизия показва, че интерес има.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.