Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Да изпратиш алкохолик да работи в кръчмата: хазартните компании във футбола

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 17.11.2023 г.

13:37 | 17 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Футболът е изправен пред нови критики заради неспособността си да се справи с проблема и партньорствата си с хазартни компании. И само през тази година редица известни играчи са разследвани или вече наказани за незаконни залагания. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Много големи футболисти са говорили за дълбока хазартна култура в техния спорт. Организации като Асоциацията на професионалните футболисти заявиха, че са забелязали увеличение на играчите, търсещи помощ при хазарта. Айвън Тони, Сандро Тонали и Николо Фаджоли бяха санкционирани, вчера стана ясно, че тече разследване и срещу Алесандро Флоренци. Примерите са много, но най-често излизат имена на английски и италиански футболисти. И не е случайно, че във Висшата лига и Серия "А" предприемат най-сериозни мерки в борбата с незаконните залагания", каза гостът.

Но какви са тези мерки? "Вече има забрани, защото не малко футболисти страдат от хазартна зависимост, докато клубовете им имат спонсорски договори с хазартни компании. Това е все едно да изпратиш алкохолик да работи в кръчмата. Миналия сезон във Висшата лига 8 от 20 клуба имаха реклама на хазартни компании на фланелките си на обща стойност 60 млн. паунда. Брентфорд поднови партньорството си със спонсор на залагания няколко седмици, след като техният нападател Айвън Тони беше наказан за незаконни залагания. От Висшата лига вече обявиха, че рекламата на бетинг компании отпред на фланелките ще приключи през сезон 2026/27. Но е спорно дали този ход ще реши проблема. Клубовете все още могат да включват спонсорство за залагания върху ръкави и тренировъчни горнища. Италианската Серия "А" отдавна лобира срещу забраната за реклама, свързана с хазарта, въведена от правителството в края на 2018 г.. Тогава клубовете от калчото имаха 15 спонсорски договора с компании за залагания, твърдейки, че забраната ги лишава от основни приходи. Но по подобие и в Англия, вратичките все още позволяват на клубовете да се обединяват с компании за залагания. Тепърва ще видим как този проблем ще бъде решен", каза още Коларов.

Като най-черният ден в българския футбол описа Коларов протеста на футболните фенове в България срещу ръководството на БФС и последвалите сблъсъци с полицията, на фона на мача между България и Унгария за Евро 2024.

Напрежението пред Националния стадион "Васил Левски" ескалира опасно, след като събралите се да протестират срещу ръководството на БФС започнаха да обстрелват полицаите с бомби, факли и най-различни предмети. Жандармерията вкара в употреба водно оръдие, а след това и второ оръдие.

Повече за футболния мач и безредиците може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.