Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Целите на „ИмПулс Растеж“: Варанти за 30 млн. лв. и фокус към по-зрели компании

Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital, "Бизнес старт", 10.06.2024 г.

10:55 | 10 юни 2024
Обновен: 11:47 | 11 юни 2024
Автор: Даниел Николов

"ИмПулс Растеж" започва публично предлагане на емисия варанти на пазара BEAM. Варантите ще се упражняват на всеки три месеца в продължение на една година. Издаването на варанти на BEAM пазара е по-облекчено като регулации, а така ще се повиши и ликвидността на инструмента. Компанията ще набере 4.5 млн. лева с тази емисия, ако участват всички инвеститори. Това каза Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Варантите са положителната промяна на БФБ последните години. Те позволяват на инвеститора да придобие акции на определена цена за определен период от време - в нашия случай инвеститорите имат правото да купят акции на "ИмПулс" на 1.50 лв. в рамките на една година. Дългосрочните инвеститори получават възможността да планират инвестициите си и да инвестират регулярно в растеж. Краткосрочните инвеститори получават възможността с десет пъти по-малко пари да участват в движението на цените на акциите, без това да им ангажира толкова капитала, колкото досега."

Новите инвеститори, които все още се колебаят дали да спестяват в растеж, или да продължат да инвестират в депозити и ипотечни кредити, имат възможността да закупят акции, да фиксират цената, на която ще инвестират следващата една година - след това да наблюдават развитието на компанията и да решат дали да инвестират. Мениджмънтът получава регулярност на плащанията, обясни Мартинов.

Това ще е продължаващ процес, като "ИмПулс Растеж" възнамерява след шест месеца да издаде нова емисия варанти на по-висока цена. Целта ни е да пораснем през следващите две години с 30 млн. лева, каза Мартинов, и добави, че в края на този период ще пробват да достигнат очаквания нов таван за набиране на капитал на BEAM пазара от 12 млн. евро.

"Продължаваме да инвестираме в растящи иновативни български компании, като леко повишаваме целта." До момента са подкрепяни компании в по-ранен етап - от идеята до IPO - сега ще се търсят основно компании с приходи над 1 млн. лв. и доказан продукт. Ще има инвестиции и в млади и по-установени компании, каза Мартинов. През последните няколко години има твърде много подкрепа за млади стартъпи и не толкова за по-зрели такива; в момента се водят преговори с четири компании, каза Мартинов.

Как се развиват компаниите от портфолиото на "ИмПулс Растеж" може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на ивнестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.