Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Борсовият път на "Смарт Органик": Нови продукти, придобивания и нащрек за какаото

Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол", и Яни Драгов, основател и изп. директор на "Смарт Органик", "Бизнес старт", 30.05.2024 г.

11:23 | 30 май 2024
Обновен: 11:48 | 11 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Нуждата от разширяване на производството с нови машини и производствени сгради, навлизане в нови сегменти и пускане на нови продукти са причините "Смарт Органик" да търси почти 20 млн. от инвеститорите, след като успешно се прехвърли от пазара BEAM на основният пазар на Българска фондова борса. Това коментира Яни Драгов, основател и изп. директор на "Смарт Органик", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ще имаме нови продуктови групи в нашия основен сегмент - здравословни снакинг продукти. Също така ще разширим капацитета на нашите основни артикули."

От 3 юни започва търговията с правата, които ще се търгуват до 10 юни вкл., като крайният срок за прехвърлянето им е 12 юни. Аукционът за незаписаните права ще се проведе на 14 юни, обясни Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол".

Акции ще могат да се записват от 3 до 21 юни, а търговията с новите акции на БФБ-София се очаква да започне около и след средата на юли 2024 г., предвижда графикът на предлагането.

Дружеството ще предложи на инвеститорите до 1 031 000 нови акции с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност 19 лева. Компанията цели да набере почти 19,6 млн. лева от инвеститорите. Предлагането ще се счита за успешно при реализирани минимум 500 хил. акции, което означава набрани 9,5 млн. лева.

"Смарт органик" е първата компания, която се прехвърля от пазар BEAM на основен пазар. Компанията се листна успешно на пазар BEAM през ноември 2021 г., като набра тогавашния максимум от близо 6 млн. лева от продажбата на 310 хил. акции по 18,9 лева всяка, като ценовият диапазон тогава започваше на 14,90.

Емисионната стойност сега не отговаря на реалната стойност на компанията, която е над 20 лева на акция. Има малко нарастване на цената на "Смарт Органик" от IPO-то ѝ, но е трудно да се каже дали тогава е била скъпа, или сега е евтина, каза Драгов.

"Това е много субективен фактор - може би по малко и от двете. В крайна сметка пазарът определя цената, а не компанията. Може да има много силни приходи, но ако има негативен тренд на пазара, цената ще пада, защото ще има прекалено голямо предлагане на акции. Ако много хора инвестират на нащата борса, без да правим нищо, компанията пак ще има ръст на акциите", каза Драгов.

Инвеститорите платиха голямата премия по време на IPO-то и голямото търсене позволи на компанията да постигне листване на по-висока цена. "Нашите анализи показват, че в момента по-скоро компанията е сравнително добре позиционирана ценово спрямо сходни дружества, които се търгуват на капиталовите пазари. С темповете на растеж това е една нелоша инвестиционна възможност", коментира Рабаджийски.

Най-големият риск пред компанията тази година е кризата със силно волатилните цени на какаото, каза Драгов, но добави, че има достатъчно договорени доставки за покриване на поръчките. "Гледаме да поддържаме по-големи наличности на какао, да купуваме от няколко места, малко презапасяване, за да сме ОК, ако някой доставчик не ни достави договореното."

Проблеми с доставките все пак могат да ограничат потенциален  допълнителен растеж, ако се появят нови клиенти, но компанията е подготвена за заложения растеж от 20%-25% на приходите, увери Драгов.

Маржът на печалба се очаква да остане стабилен, но се очаква по-силен растеж с влизането в експлоатация на новите производствени мощности в базата на компанията в Божурище, каза Драгов. По-силни ръстове се очакват от пазарите в Западна Европа, добави той.

Компанията е планирала около 5 млн. лв. от увеличения капитал да бъдат отделени за придобивания, като за момента няма конкретни цели, но ще се търсят затруднени бизнеси, които да могат да бъдат закупени на по-ниска цена, каза Драгов.

"Това няма да е на всяка цена - трябва да се появи добра възможност, която да се вписва на нашата стратегия и да е изгодна инвестиция."

Повече за бъдещите планове на компанията, как се движат други компании в сектор може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.