Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сезонът на отчетите на БФБ: Слънчево време за банките, облаци над производството

Георги Мартинов, финансов анализатор в "Карол", "Бизнес старт", 09.05.2024 г.

10:30 | 9 май 2024
Обновен: 11:27 | 9 май 2024
Автор: Даниел Николов

Банките в България записват отлични резултати в сезона на отчетите, но индустриалните компании показват не особено добри резултати за първото тримесечие. Представянето на технологичните компании се нарежда по средата, коментира Георги Мартинов, финансов анализатор в "Карол", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Общо банките имат 23%-26% ръст в нетния лихвен доход за първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. - при ПИБ ръстът е около 26%-27%, БАКБ - над 46%, ЦКБ - над 30%."

Има ръст и в кредитните портфолиа с над 10%, като добрите резултати повишават и цените на акциите на банките на БФБ, каза Мартинов. Депозитите в тези банки растат с между 6% и 9%, добави той.

Консолидираните насоки на "Шелли груп" за първото тримесечие показват ръст на приходите от 46%, по-малко от прогнозираното и 60% ръст през Q1 на 2023 г., каза Мартинов.

"Това е нормално, не може всеки път да се расте със 60%-70%. Ръстът за цялата 2024 г. е даден на 39%, в сравнение с 56% през 2023 г."

Компанията е дала насоки да постигне 200 млн. евро приходи през 2026 г. и да запази оперативния си марж на 25%; това означава постоянен годишен растеж от 39%, каза Мартинов.

"Това са доста оптимистични прогнози, които могат да бъдат изпълнени само с представяне на нови продукти и влизане в нови ниши, което от "Шелли" се опитват да направят с продукти за соларни панели, с жаланието да влязат в DYI веригите в Западна Европа и да се договорят с големите производители на електроуреди да използват техните сензори."

Част от ръста ще бъде от придобивания, като подобна е и стратегията на "Бианор", каза Мартинов.

Производствените компании влошават резултатите си заради проблемите в основния им пазар в Германия; има спадове в приходите между 20% и 39% за Q1, каза Мартинов. Ако няма възстановяване на германските пазари, тези компании ще трябва да търсят нови пазари, което отнема време.

Едно изключение от обезсърчаващата ситуация в производствения сектор е "Смарт органик", която записва ръст от 44% в приходите, каза Мартинов.

Какво показват резултатите на компаниите на BEAM пазара може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.