Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Приложенията на AI ще бъдат водещата тема на технологичното изложение CES

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 05.01.2024 г.

12:41 | 5 януари 2024
Обновен: 13:15 | 5 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основната тема по време на предстоящото след седмица технологично изложение CES в Лас Вегас ще бъде генеративният изкуствен интелект и неговите приложения в различни сфери докато производителите на устройства се надпреварват да намерят потребителски приложения на технологията. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

CES 2024, преди известно като Consumer Electronics Show, ще се проведе между 9 и 12 януари.

Устройства за хора с увредено зрение, системи за безопасност, включително срещу оръжия в училище, софтуер за лицево разпознаване, който може да оценява жизнени показатели – десетки компании са планирали да разкрият новини на CES за това как вграждат изкуствен интелект в своите джаджи.

Лидерът на OpenAI Сам Алтман няма да се появи на CES в ЛасВлиянието на OpenAI на изложението, въпреки физическото отсъствие на Алтман, напомня на Apple и нейния създател Стив Джобс, чието влияние се усещаше, въпреки че той избягваше шоуто, докато много фирми се надпреварваха да показват устройства, съвместими с елегантните предложения на компанията.

Алтман е смятан за символ на еуфорията по изкуствения интелект (AI), която обхвана индустрията през последната година. През ноември той влезе в новинарските емисии, когато беше изгонен за кратко от борда на създателя на ChatGPT и беше върнат на поста два дни по-късно, след като над 700 служители заплашиха да напуснат и да се присъединят към инвеститора на OpenAI – Microsoft, в знак на солидарност.

Наред с други проекти, OpenAI работи върху таен AI хардуерен проект с прочутия бивш дизайнер на Apple Джони Айв, писаха медии.

Финансирането на проекти за генеративен AI преживя бум през миналата година, като се увеличи повече от пет пъти от 2022 г. до началото на декември 2023 г., достигайки 23,78 млрд. долара, сочат данни на PitchBook.

„Това е годината на AI във всичко“, коментира Марибел Лопес, технически анализатор в Lopez Research. „Ако нямате изкуствен интелект в продукта си, не се появявайте, не си струва да говорите за него“.

Очаква се германската компания Bosch да покаже почти невидима система за откриване на оръжие, която съчетава видео и аудио AI за проактивна сигурност, включително за борба с внасянето на огнестрелни оръжия в училищата. Японската NEC ще представи софтуер с изкуствен интелект, който позволява на мобилните устройства да анализират лицето и зениците, за да оценят човешките жизнени функции и психическото състояние.

Очаква се много компании да покажат как използването на изкуствен интелект в превозните средства ги прави по-добре работещи и по-безопасни за водачите чрез по-качествени виртуални асистенти в автомобила и монитори в кабината.

Новата ключова област за производителите на автомобили след години инвестиции в автономната технология, използваща AI, е технологията, която позволява „хиперперсонализирано“ изживяване при закупуване и управление на автомобили, коментира Акаш Арора, управляващ директор в Boston Consulting Group.

„Те се опитват да разберат дали ако успеят да стигнат до това ниво на клиентско изживяване, то наистина може да ги отличава на пазара“, допълва той за компаниите в автомобилната индустрия.

Например Cerence, която разработва виртуални асистенти с AI, се очаква да обяви партньорство с Volkswagen, а базираната в Израел Cipia ще представи система, която следи признаци на разсеяност и сънливост сред водачите. Amazon.com заяви, че планира да обяви партньорство с BMW в сферата на генеративния изкуствен интелект, но отказва да разкрие подробности преди CES.

Много автомобилни производители също започват да ползват AI в различни етапи на производството, за да намалят разходите си, коментира Уенди Бауер, вицепрезидент по автомобилостроенето и производството в Amazon Web Services, сред чиито клиенти са BMW и Toyota. Изкуственият интелект може да помогне на производителите на автомобили да спестят пари, като ускорят разработването на превозни средства и да си осигурят по-добри проверки на качеството по време на производство, допълва тя.

Производителите на персонални компютри и смартфони също вероятно ще покажат как техните продукти ще използват AI, които според производители на чипове като Intel и AMD залагат, че ще им донесат нов източник на приходи. В четвъртък Microsoft обяви, че добавя нов AI бутон на клавиатурата на Windows, като такива устройства ще бъдат показани на CES.

Но не е ясно дали потребителите ще плащат допълнително за AI възможностите на своите компютри, тъй като тези разработки изпълняват не толкова важни задачи в сравнение с чатбота ChatGPT на OpenAI.

Вижте повече за технологиите по време на изложението във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.