Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

До 5 г. устройства могат да следят състоянието ни и известяват лекари при аномалии

Георги Къдрев, съосновател и изпълнителен директор на Imagga Technologies & Kelvin Health, "Футуризъм", 22.12.2023 г.

08:30 | 22 декември 2023
Обновен: 16:42 | 22 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализацията на медицинатата е концепция, по която се работи откакто съществува самата идея за дигитални услуги. Тя би могла да реши проблема с недостига на медицински персонал, от който страдат дори и най-развитите икономически държави. Компании като нашата работят за ранна и достъпна диагностика, защото позволяват много по-неинвазивни процедури, а и значително увеличават шанса за пълно възстановяване. Това каза Георги Къдрев, съосновател и изпълнителен директор на Imagga Technologies & Kelvin Health в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

В последните 10 години активно се търсеше начин съществуващи методи за образна диагностика като рентгенова снимка или ядрено магнитен резонанс да се подпомагат от технологии, които да помогнат в по-прецизното им разчитане. Тяхната идея не е да заменят лекаря, а а да облекчат натоварването или да помогнат в по-редки или по-специфични проучвания, посочи той.

Здравеопазването до голяма степен е реактивно и един от най-лесните начини да се увеличи неговата ефикасност е чрез навременна и ранна диагностика, каза Къдрев.

Здравеопазването в голяма степен е реактивно – тялото ни дава сигнал за проблем, чак когато едно състояние е много напреднало. Ако може да имаме превенция, това увеличава ефикасността на здравната система, защото има нужда от много по-малко инвазивни процедури. И шансът за пълно или почти пълно възстановяване е много голям.

Наличието на специалисти е проблем дори в много добре икономически развити страни, посочи той и допълва, че ако живеете в отдалечен район или където логистиката затруднява достъпа до лекар се получава нарупване на проблеми, които после се решават по-трудно.

Българската компания Kelvin Health разработва устройство, което използва топлинния образ на тялото. Той показва пряко състоянието на локалното кръвоснабдяване на една зона и може да показва наличието на 4 типа аномалии – възпаление, спазми, онкологични заболявания или проблеми с кръвоснабдяването, разказа Къдрев.

Има сравнително ограничен брой фактори, които влияят върху тялото и топлината му. Най-често това е възпаление, независимо дали е силно или слабо, то неминуемо влияе въху топлината. Но хората невинаги могат да усетят затоплянето, защото нямат достатъчна чувствителност. ...Има някои състояния, при които температурата намалява, като изхвърляне на камъче от бъбреците.

Относно дългосрочните цели на компанията и целия сектор, Къдрев каза, че тя е устройството да дава отдалечен достъп на общопрактикуващи лекари до здравното ни състояние, като в съвсем близко бъдеще развитието на технологиите ще позволява това да става автоматично, 

Какви здравни тенденции са били обсъждани по време на климатичната конференция COP28, къде е балансът между бързото въвеждане на здравни технологии и тяхното валидиране? Какви аспекти свързани с поверителността, застраховането и личните данни пораждат подобни здравни технологии?

Гледайте целия разговор във видеото.

В предаването вижте още: 92% от пациенти в клинично изпитване с моноклонално янтитяло са намалили стероидите при астма, ново проучване използва изкуствен интелект и 3D изображения, за да разкрие уникалните и индивидуални характеристики на повърхността на човешкия език, мисия на НАСА значително подобрява климатичните модели на Земята, учени разработват модел на роботизирана ръка, която се контролира от диафрагмата.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.