Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Генетичните изследвания са бъдещето на спорта и спортната медицина

Кирил Симеонов, кондиционен треньор на националния отбор по тенис, "Футуризъм", 12.10.2023 г.

21:33 | 12 октомври 2023
Обновен: 16:06 | 13 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

Светът на спорта и спортната медицина ще продължава да се развива в бъдеще, като основният приоритет ще бъде спортното дълголетие. Ролята на треньора е изключително важна за психологическата подготовка на спортистите и независимо от техния напредък, технологиите няма скоро да заменят ролята на треньорите, а ще я подпомагат. Целта е един спортист да може да се състезава над 20 години на високо ниво и в много държави се използват геномни изследвания, за да се се определят силните и слабите страни на бъдещите спортисти. Това коментира Кирил Симеонов, кондиционен треньор на националния отбор по тенис, в ефира на предаването „Футуризъм“ с водещ Антон Груев.

Симеонов сподели, че ефектите от геномиката в спортната медицина могат да се наблюдават много силно в чужбина. Според събеседникът това е сферата, която най-много ще се развива в следващите години, тъй като изследвайки определен брой гени, те могат да дадат обратна връзка за силните и слабите характеристики на човека още в по-ранна възраст.

В настоящето спортната медицина и технологиите, свързани с нейното усъвършенстване, напредват плавно. Едно от основните постижения в сферата са преносимите устройства, които могат да събират база данни. Пример за такова устройство е GPS часовникът, който събира и предоставя подробна информация за активността на човека, качеството на съня, като маже да очертае вредните и полезните навици.

Във футбола и тениса се разчита на други устройства като камери и "heart rate" монитори. Камерите предоставят адекватна информация относно пробега и точността на спортистите. В спорт като тениса, технологиите помагат за тестиране на състезателите, като дават отправна точка и насоки за развитие. Heart rate мониторите измерват сърдечната дейност на играчите.

„Тази технология ни показва как се променя сърдечният ритъм на състезателя при различно натоварване. Това ни дава поле за работа, анализиране на данни и съответно за подобряване на неговите способности като състезател.“

Други иновации, за които разказа Симеонов са „скоростните врати“ (Speed gates). Тази технология може да измери скоростта на състезателя за определен период от време и разстояние. Особено важен се оказва и напредъкът при устройствата, които измерват антропометрични данни като килограми, ръст и подкожни мазнини.

„Преди този процес беше доста по-сложен, защото се извършваше предимно с механичен уред. Първоначално се измерват определени точки от тялото, след това се минават през формула. Сега тази процес може да се извърши за 10 секунди с помощта на необходимите технологии.“

Симеонов подчерта, че през годините в спорта се наблюдават различни течения. Бъдещето на спорта не е в измислянето на нови упражнения, а на нови уреди, чрез които до могат да се подобрят старите методи за натоварване. „Един от тези уреди е инерционна машина за силова тренировка, която не използва гравитацията, а инерционна сила."

На въпроса дали изкуственият интелект може да замени ролята на треньора, събеседникът отговаря, че тези технологии все още не са способни да заместят фигурата на треньорите, тъй като ИИ не може да вникне в материята, чувствата и преживяванията, за да може да насочи спортиста към правилния  път.

Гледайте целия разговор във видеото.

В предаването ще научите още и какви са предимствата на новата ваксина срещу малария, одобрена от Световната здравна организация, какво представлява новото биоустройство, което е успяло да стабилизира нивата на кръвната глюкоза при мишки, както и какво представлява лазерният гръмоотвод разработен от учени от швейцарски и френски университет.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да видите тук.