Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Светът е съвсем близо до лечение на вродени заболявания с генна терапия

доктор Любомир Балабански, молекулярен генетик, "Футуризъм", 21.09.2023 г.

21:33 | 21 септември 2023
Обновен: 17:56 | 22 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на геномиката в последните десетилетия тласка света все по-близо до персонализираната медицина. Тя противоречи на сегашната парадигма, според която определено лечение или доза лекарства влияе еднакво на всеки човек. Технологията по разчитане на човешкия геном вече е достъпна и тя би позволила на всеки човек да бъде предписван начин на лечение, който е съобразен с уникалните характеристики на неговия организъм. Технологията за генни модификации CRISPR също се развива с главоломни темпове и до месеци се очаква да бъдат завършени клинични изпитвания и да бъдат одобрени първите лечения чрез нея. Това каза доктор Любомир Балабански, в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев

Доктор Балабански работи в лаборатория, която е специализирана в интерпретацията на геномни данни. Той разказа, че всеки организъм е абсолютно различен както на външен вид, така и на ниво физиология и метаболизъм, което диктува нуждата да се назначава различен подход независимо дали е за лечение или профилактика. Светът на медицината е близо до повратна точка, защото започва да се променя парадигмата, че методите за лечение или профилактика са еднакво ефективни при всички.

Той посочи, че тук е и важната роля на науката геномика, която изучава съвкупността от ДНК на ниво геном и допълни, че ДНК молекулата е уникален идентификатор на всеки организъм на индивидуално или популационно ниво.

„Геномът се състои от 3,2 млрд. нуклеотидни бази – дава информация за самите себе си – как е съставен организма, доколко определени черти на характера или физиката могат да се проявят“.

Събеседникът прогнозира, че съвсем скоро всяка една терапия, лечение или интервенция или профилактичен режим ще бъдат прецизирани в зависимост от особеностите на всеки един отделен човек и към какви рискови фактори е предразположен. 

Разчитането на генома може да ни покаже всякаква информация, като до каква степен работи нашата памет, колко добре усвояваме определени хранителни съставки и дори дали един човек е по-припрян и по-спокоен, каза той. Доктор Балабански разказа, че проучване на геномния фонд вече се правят и в много държави по света, включително почти всички европейски, а това може да има огромни последици за човешкото здраве. 

На въпрос до къде е стигнало развитието на технологията за генни модификации CRISPR, гостът разказа, че клиничните изпитвания на лечения с нея са във финалната си фаза и съвсем скоро тя трябва да стане достъпна за всички. 

Какви състояния могат да се лекуват с CRISPR? Къде е границата между човешкото усъвършенстване и лечение и какви са възможностите на технологията? 

Гледайте целия разговор във видеото.

В предаването ще видите още и за нови ядрени горивни клетки с размер на маково семе, които трябва да захранват ядрени реактори на Луната до 2030 година, как учени създадоха електричество от отпадните води на пивоварна и бактерията Ешерихия коли, и как НАСА успя да извлече годен за дишане кислород от разредената атмосфера на Марс.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.