Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Силен интерес към новия чип на „Алтерко”, основата му ще се прави от TSMC

Димитър Димитров, изп. директор на "Алтерко", в „Бизнес старт”, 30.03.2023

14:30 | 30 март 2023
Обновен: 14:46 | 30 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Базираната в София компания за интелигентни устройства за дома и продукти, използващи интернет на нещата, „Алтерко” АД ще произвежда чипове с китайския партньор Espressif Systems. Партньорството ни с компанията от Шанхай е от доста дълго време, собствеността на чипа ще е смесена, но ние имаме всички права върху него и ще можем да го продаваме, разказа Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Вече водим преговори с други компании за продажба на чипа, интересът е много голям, но ние възнамеряваме да предлагаме чипа не самостоятелно, а като цялостни решения, базирани на него, които да предлагаме на други клиенти, които биха искали да направят своите уреди смарт”, обясни Димитров.

„Няма да продаваме чип като самостоятелен чип, ще го продаваме с едно ниво нагоре. В този чип ще бъдат вградени всички възможности за връзка към нашия облак, към Amazon, т.е. потребителите, които го купуват ще получават едно по-завършено решение...Ние ще предлагаме нещо, което на пазара го няма до това ниво. Всеки, който закупи чипа и го вложи в продуктите си, няма да има нужда от програмисти, за да направи своя продукт смарт. Това е идеологията ни за продажба”, допълни събеседникът.

Димитров посочи, че чипът ще се произвежда в няколко държави, но основата на чипа ще се прави в Тайван, в TSMC  - там, където се произвежда по-голяма част от електрониката в света.

„Те са основните ни производители на чипа, а оттам нататък има няколко фабрики  - и в Европа, и в Китай,  които ще правят довършването на самото производство и пакетирането”.

Попитан застрашена ли е глобалната конкурентоспособност на ЕС, Димитров каза, че Евросъюзът изостава като инвестиции и технологични иновации, които се представят. По думите му все повече се засилва конкуренцията между САЩ и Китай, а Европейският съюз стои малко встрани от това и няма преки начини, които да подпомогнат местните компании.

Димитров даде пример с Китай, където инвеститор е държавата. Тя отпуска средства, за да се създаде фабрика, но условието е следното –  в рамките на десет години под формата на данъци собственикът на фабриката трябва да възстанови сумата, която е инвестирана плюс някаква лихва.

„Това дава възможност на всеки да създаде това, което може и да го развива по доста по-олекотен начин, защото държавата помага за това нещо”.

*Този материал не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.