Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Алтерко" проучва преместване на производството от Китай във Виетнам и България

Димитър Димитров, изп. директор на "Алтерко", "Бизнес старт", 28.09.2022 г.

13:26 | 28 септември 2022
Обновен: 13:27 | 28 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Към момента няма реален ефект от процесите на деглобализация и намаляване на зависимостта от доставките от Китай за бизнеса, но тече подготовка за това. Евентуално изключване на Китай от световната финансова и икономическа система заради нарушаване на санкциите срещу Русия или действия срещу Тайван ще повлияе "драстично на всеки един бизнес". Веригата на доставки на "Алтерко" е силно диверсифицирана с компоненти от САЩ, Европа, Япония и Тайван, като в Китай е съсредоточено крайното производство, за което компанията в момента проучва възможности за преместване във Виетнам и България. Това каза Димитър Димитров, изп. директор на "Алтерко", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В България скоро отново имахме тестово производство. Но голямата възможност е Виетнам с цел по-ниска себестойност на продукцията и по-лесна логистика като близка държава с Китай", каза Димитров.

Отворената политика и ниската цена на труда във Виетнам са привлекли редица големи компании, като дори китайски производители се изнасят, за да се защитят от евентуални бъдещи санкции.

"Сформира се една доста добра бизнес среда и има необходимите помощи от правителството, улеснен начин за стартиране на бизнес... Цената на работната ръка в България е много по-висока от Виетнам, пазарът на труда тук е пренаситен и има глад на кадри във всяка една сфера, което повишава цената на труда и цената на производството... Другото важно е гъвкавостта - ако в една държава тип Китай или Виетнам можеш да увеличиш двойно производството в рамките на три-четири месеца, защото имаш необходимата работна ръка и бази, с които да го направиш. За съжаление това в България е невъзможно."

Въпреки блокиранията по време на пандемията, Китай е реагирал много по-добре за възстановяване на производството и доставките, отколкото България, коментира Димитров опита на "Алтерко" с преместване на част от производството в страната.

В коментар за енергийната криза в Европа и мерките за намаляване на потреблението на ток, Димитров каза, че се наблюдава десетократно завишен интерес към умните уреди за измерване на потреблението на "Алтерко", като потребителите все повече ги търсят с цел намаляване на консумацията си. Според него трябва много по-добре да се обяснява на потребителите как точно да пестят енергия и употребата на смарт устройства би им позволило да наблюдават консумацията си в реално време и да могат да реагират на момента, а не след като получат сметките си за ток.

За "Алтерко" основно предизвикателство остават доставките на чипове и компоненти, където все още има проблеми при европейските и американските производители, докато компаниите в Китай са успели да излязат от спада.

Година след двойното листване на борсата във Франкфурт има растящ интерес към "Алтерко" от германски инвеститори. Въпреки че резултатите на компанията ще бъдат "над план", няма планове за набиране на нов капитал през следващите месеци заради настоящето развитие на световните пазари и проблемите на всички технологични компании, каза Димитров.

Първоначалната цел на диверсификацията на веригата на доставки и деглобализацията не е да се удари икономически Китай, а да се намали значението на страната за доставките, смята Димитров.

"Няма как деглобализацията да не оскъпи стоките и продуктите. Смяната на веригата на доставки ще предизвика оскъпяване на суровините и няма как да няма допълнително повишаване на цените на стоките... Изглежда, че ерата (на евтини продукти с добро качество) приключва. Но дали просто ще се пренаредят нещата и ще остане тази глобализация не е сигурно - може би ще има някакво междинно положение."

Има отлив и пренасочване на външни инвестиции от Китай, като има информация за спад на поръчките през последните три месеца и дори за затворени фабрики поради липса на нови клиенти, каза Димитров.

"Китай продължава да е основен производител на всякакъв вид стоки; към момента е много по-силен икономически спрямо Русия - не става въпрос само за суровини, а и за производство. Не мисля, че светът е готов да изолира Китай за разлика от Русия", каза Димитров и добави, че щетите ще бъдат по-големи за останалия свят, особено САЩ, тъй като китайската икономика ще може да разчита на сериозно вътрешно потребление в лицето на нарастващата средна класа.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.