Интелигентните устройства на Алтерко могат да оптимизират разходите за енергия на бизнеса и домакинствата

11:18 | 7 февруари 2022
Обновен: 15:22 | 7 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Алтерко
Снимка: Алтерко

Рекордният скок на тока и парното за бизнеса доведе до търсенето на алтернативни решения за справяне със ситуацията. Все по-често и у нас потребителите търсят начини за оптимизация на разходите за електро и топло енергия за бизнес или домашна употреба. Практика, която е популярна в западноевропейските страни, където индустрията не субсидира цените на електроенергията и топлоенергията за бита. Според проучванията автоматизацията на процесите и мониторингът на консумираната енергия могат да помогнат за намаляването на месечните разходи с до -30%.

Именно това наблюдава българската IoT компания Алтерко, която стои зад награждаваната линия продукти за автоматизация на дома и бизнеса Shelly. Компанията се развива изключително успешно в Западна Европа и Америка, където са и основните им пазари. Част от причините за този успех са именно устройствата за автоматизация на дома с възможност за мониторинг и оптимизиране на изразходваната електроенергия.

Потребителите от пазарите с висока стойност на мегаватчас отдавна се ориентират към употребата на устройства за автоматизация на осветлението и елетрическите уреди. По този начин те получават не просто дистанционен контрол, но и възможност за задаване на процеси, целящи да оптимизират консумацията на електричество само до моментите, в които е наистина нужно. Наравно с това прецизният мониторинг на отчетените данни позволява по-дълбок анализ на потреблението и по-сериозни икономии. “За съжаление, българският енергиен пазар настига с бързи темпове западноевропейските цени, което води до засиления интерес към устройствата за автоматизация на дома и бизнеса, който наблюдаваме последните месеци в България.” коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко.

В отговор на планираното повишаване на цените на парното, в края на изминалата година компанията обяви решението си да навлезе в нова сфера от бизнеса на устройства за домашна автоматизация - а именно в устройствата за умно управление на отоплението. Тогава Алтерко представи своята нова разработка - Shelly TRV - интелигентен термостатен радиаторен вентил за смарт управление и оптимизация на нивата на използвано отопление в домовете, с което потребителите да могат да спестят значително от своите сметки за парно.

“Инвестицията в устройства за автоматизация на процесите и мониторинг на консумираната електро и отоплителна енергия не е висока, а може да доведе до голямо намаляване на сметките. Ключови фактори за това са възможността за контрол от разстояние и пълната автоматизация на процесите, съобразена с работни часове, почивни дни, метеорологични условия и други фактори. В България екипът ни от професионални инсталатори е фокусиран върху предоставянето на тези възможности на разрастващото ни се портфолио от клиенти. Така и забелязахме, че на много места електроенергията не се използва оптимално. Имали сме случай, в който собствениците на бизнес сграда не можеха да си обяснят причината за неочаквано високите сметки за електричество в рамките на един месец, при положение, че не правят нищо по-различно от обичайното. Когато инсталирахме Shelly устройства в електрическата им система установихме, че нощем отоплението на първия етаж сградата се включва и започва да работи на пълни обороти в продължение на няколко часа докато в офиса няма никого. ” - споделя Димитър Димитров.

От години правителствата на запад активно се стремят да насърчават икономиите при използването на електрическа енергия както от бизнеса, така и от битовите потребители. И в двата случая автоматизирането на процесите, което да гарантира потреблението на енергия само когато е нужна, е ключово. Именно затова устройствата за домашна автоматизация Shelly, част от Алтерко, се радват на такава популярност. “Опитваме се да предвидим всички възможни сценарии, които могат да доведат до преразход на електро или отоплителна енергия, и да предложим решения за тях.” коментира още Димитър Димитров.

Алтерко отчита силно засилен интерес и от страна на бизнеса и институциите, които са потърпевши от увеличените сметки за индустриален ток. Според компанията все повече строители и предприемачи се стремят да предложат на клиентите си умни решения още на проектна база, тъй като промените в пазара на електроенергия оказват все по-голямо влияние върху всички процеси по веригата.